Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt ei pitäisi korottaa julkisia palvelumaksuja

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Palvelumaksujen korotusuutisia tuntuu nyt tulvivan vähän sieltä sun täältä. Helsingin seudun liikenne korotti vuodenvaihteessa maksuja, muun muassa kertaseutulipun hintaa kymmenen prosenttia. Myös päivähoitomaksuja ollaan korottamassa pääkaupunkiseudulla, pahimmillaan noin 20 prosenttia.

Kaavailtu yhteiskuntasopimus vaikuttaa kovin yksipuoliselta: palkkojen pitää joustaa. Se tarkoittaa, ettei palkkoja nosteta vaan mieluummin laskettaisiin. Tuntuisi reilummalta, ettei ainakaan julkisen sektorin maksuja nyt nostettaisi. Kun palkkoja ei nosteta mutta palvelujen hintoja nostetaan, kansalaisten ostovoima hiipuu entisestään. Auttaako tämä logiikka lamasta pois?

Jos on pakko nostaa maksuja, korotusten pitäisi tässä tilanteessa olla hyvin maltillisia eikä missään tapauksessa jopa kymmenien prosenttien suuruisia.

Mielestäni nämä lukuisat hintojen ja palvelujen suuret maksujen korotusilmoitukset syövät pohjaa kaavaillulta yhteiskuntasopimukselta ja laajemminkin kansalaisten luottamukselta päättäjiin ja tulevaisuuteen.

Suomen talouden jonkinlainen heikko tasapaino on kuulemma nyt suurelta osin yksityisen kulutuksen varassa. Onko nyt varaa katkaista tämäkin oljenkorsi?

Ismo Alppiranta

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat