Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauttasaaren meriluontoa tuhotaan joka ilmansuunnasta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Maunu Häyrynen kirjoitti asiantuntevasti (HS Mielipide 24.1.) Helsingin viheralueiden kaventamisesta yleiskaavasuunnitelmissa. Julkisessa keskustelussa vähemmälle huomiolle on jäänyt Helsingin meriluonnon kohtalo.

Asukkaiden rakastamilla rantakallioilla tai merilintujen pesimäalueilla ei tunnu olevan kaavoittajille arvoa. Lauttasaarta ympäröivien merialueiden kohtelu on tästä masentava esimerkki. Nykyisiä ranta-alueita halutaan korvata korkeilla meritäytöillä Jätkäsaaren tyyliin. Saarta ympäröiviä merialueita aiotaan täyttää joka ilmansuunnasta.

Pohjoiseen ja koilliseen Lauttasaareen on yleiskaavassa tulossa noin kymmenen hehtaarin merentäytöt. Lännessä Koivusaaren alueelle on osayleiskaavassa suunniteltu noin 11 hehtaarin täytöt. Idässä Lohiapajanlahden venesatamaa aiotaan täyttää pienimuotoisemmin.

Lauttasaaren eteläpuolella sijaitsevan kauniin Melkin saaren pohjoisrannalle on pikselöity yli kymmenen hehtaaria merentäyttöjä. Edellisen yleiskaavan suunnitteluvaiheessa Lauttasaaren etelärannassa aiottiin täyttää laaja merialue Lauttasaaresta aina Melkkiin saakka. Silloin suunnitelma lopulta tyrmättiin. Aiotaanko suunnitelma nyt toteuttaa aloittamalla meren täyttö Melkistä ja edeten sieltä pikku hiljaa kohti Lauttasaaren etelärantaa?

On selvää, että kaupungin täytyy kehittyä ja varautua asukasmäärän kasvuun. Tämä ymmärretään myös Lauttasaaressa laajalti. Ei saarella olla nimbyjä.

Lauttasaaren asukasmäärä on 2000-luvulla kasvanut jo yli viidenneksen tiivistysrakentamisen vuoksi ja on nyt noin 23 000. Laadukkaalla suunnittelulla esimerkiksi Vattuniemeen, Lauttasaarentien lähistölle ja Koivusaaren eteläosiin voidaan tarvittaessa kaavoittaa asuntoja 8 000–9 000 asukkaalle ilman suuria merentäyttöjä ja laajamittaista viheralueiden tuhoamista. Tämän tiivistämisen pitäisi riittää yhdelle kaupunginosalle, mutta se ei valitettavasti tunnu kaavoittajalle riittävän.

Lauttasaaren vehreys ja luonnonkauniit rannat ovat useimmille keskeinen syy asua saarella. Kun puistoja ja rantoja pala palalta tuhotaan, asukkaiden pettymys kaavoittajaan ja poliitikkoihin on suuri. Tämä ei ole sellaista kaupunkikehitystä, jota Lauttasaaren asukkaat haluavat.

Jotain ihmisten tunteista kertoo, että saaren vehreyttä ja omaleimaisuutta puolustavan adressin on allekirjoittanut pian 4 000 ihmistä. Päättäjien olisi hyvä tutustua adressin allekirjoittajien terveisiin ennen kuin lyövät hyväksymisleiman merialueita ja puistoja tuhoaville kaavasuunnitelmille.

Riitta Elf

Lauttasaari, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat