Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheen tulotaso näkyy erikoisluokkien valinnassa

Soveltuvuuskokeissa testataan usein taitoja, joita perheet ovat kartuttaneet lapselleen pääsääntöisesti maksullisissa harrastuksissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Peruskoulujen painotettuun opetukseen pyrkimiset ovat käynnissä eri kaupungeissa. Valtaosa oppilaista osallistuu yleisopetukseen, osa suodattuu valikoituihin luokkiin (esimerkiksi Vantaalla 11 prosenttia ja Turussa jopa 37 prosenttia seitsemäsluokkalaisista).

Professori Aini-Kristiina Jäppinen ihmetteli mielipidesivulla (HS 23.1.), miksi erikoisluokat tuottaisivat eriarvoisuutta.

Monipuolisiin aineistoihin pohjaavaa tutkimustietoa perheiden kouluvalinnoista, oppilaiden valikoinnista ja tasa-arvosta on olemassa. Muun muassa viime syksynä julkaistussa kirjassa Lohkoutuva peruskoulu raportoidaan näitä ilmiöitä suurimmista kaupungeista.

Painotettuun opetukseen valikoituminen on voimakkaammin sidoksissa perheen koulutukseen ja tulotasoon kuin lapsen koulumenestykseen.

Jos kuudesluokkalaisen koulutodistuksen keskiarvona oli kiitettävä (9 tai yli), korkeakoulutettujen ja johtajien lapsista joka toinen päätyi painotettuun opetukseen. Samalla kiitettävällä keskiarvolla painotuksiin päätyi vain kolmannes lapsista, joiden vanhemmalla oli yksinomaan ammatti- tai peruskoulututkinto.

Kiitettävää alemmillakin keskiarvoilla parhaiten toimeentulevien perheiden lapset valikoituvat muita useammin painotettuun opetukseen.

Perheiden käytössä olevat tiedot, taidot, verkostot ja varallisuus vaikuttivat siihen, ketkä lapsista hakeutuvat erikoisluokkien soveltuvuustesteihin ja menestyvät niissä. Soveltuvuuskokeissa testataan usein taitoja, joita perheet ovat kartuttaneet lapsilleen pääsääntöisesti maksullisissa harrastuksissa.

Harrastaminen ei toki sinänsä ole epäreilua, vaan kiintoisaa on se, että peruskoulussa oppilasvalikointi pohjaa harrastuneisuuteen: vapaa-ajanviettotapojen tiedetään olevan sidoksissa yhteiskuntaluokkaan.

Harrastuneisuus tuo etulyöntiaseman pyrittäessä valikoituihin ryhmiin maksuttoman perusopetuksen sisällä. Kyseessä on eriarvoisuutta tuottava valikointimekanismi.

Tasa-arvoisten koulutusmahdollisuuksien ongelma eivät toki ole tarjottuja erikoisluokkia käyttävät perheet. Vanhemmat tekevät minkä voivat, mutta avainasemassa ovat oppilasvalikoinnin käytännöistä ja oppilaiden ryhmittelystä päättävät tahot, kuten kunnat ja koulut.

Osa kaupunkikouluista muodostaa oppilasryhmät tietoisesti niin, että samalla luokalla on sekä painotetussa että yleisopetuksessa opiskelevia oppilaita. Tämäkin on mahdollista.

Piia Seppänen

dosentti, koulutuspolitiikan vertaileva tutkimus

Turun yliopisto

Sonja Kosunen

kasvatustieteiden maisteri (väit.) kasvatussosiologi, tutkija

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat