Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erikoisluokat eivät ole elitismiä

Erikoisluokkatoiminta on koko opetuskenttää rikastuttava oppilaan tuen muoto.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Erikoisluokkien jatko pohdituttaa ajoittain. Toimintaan tuntuu liittyvän hyvin paljon mutu-tietoa – siksi on hyvä nostaa esiin muutama fakta Turun näkökulmasta.

Sanotaan, että erikoisluokat aiheuttavat koulushoppailua. En lähde väittämään, etteikö tätäkin tapahtuisi, mutta luvut kertovat toista.

Keväällä 2015 Turun perusopetuksen oppilaista 23,3 prosenttia oli painotetuilla tai erikoisluokilla. Näistä 37 prosentille erikoisluokkakoulu oli samalla myös oman oppilasalueen koulu – he olisivat siis joka tapauksessa aloittaneet oman alueen koulussa linjasta riippumatta. Joissakin kouluissa tuo osuus on suurempi. Esimerkiksi ranskan kieliluokilla oman alueen oppilaiden osuus oli 63 prosenttia. Muut tulevat lähialueelta, vain muutama kauempaa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kommentoi Ylelle (17.1.) pitävänsä pääsykoetta peruskoulussa eriarvoistavana. Me taas kutsumme koulussa asiaa soveltuvuusarvioinniksi.

Kieliluokkatestit esimerkiksi mittaavat esikouluikäisten äidinkielen tasoa ja ryhmässä toimimisen taitoja. On lapsen edun mukaista päästä sellaiseen ryhmään, jossa hänellä on mahdollisuus kokea onnistumisen tunteita.

Kieliluokkatoiminta tukee myös lapsia, joille erikoisluokan kieli on toinen kotikieli. Ranskan kielen osalta se tarkoittaa koko ranskan kielialuetta Euroopasta Afrikkaan ja Aasiaan.

Kouluun ilmoittautumisen yhteydessä kaikki voivat ilmoittaa kiinnostuksensa erikoisluokkatoimintaa kohtaan. Soveltuvuustestit ovat kaikille samat. Erikoisluokkatoiminta antaa lapselle mahdollisuuden oppia lisää kiinnostuksen kohteesta koulupäivän aikana.

Erikoisluokat tuovat kustannuksia, mutta ne eivät ole niin huomattavia kuin julkisuudessa usein on kerrottu. Lisäkustannuksia syntyy opettajien kaksoistutkintotuntilisistä, natiiviopettajien palkoista ja muista maksuista 306 000 euroa vuodessa.

On otettava huomioon, että erikoisluokilla on aina maksimimäärä oppilaita, kun taas yleisopetuksessa on mahdollista tehdä pienempiä ryhmiä. Myös erikoisluokkien opettajien pitämä kerhotoiminta hyödyttää koko koulua ja jopa koko kaupunkia.

Erikoisluokkatoiminta saa tukea myös muualta, kuten urheiluseuroilta, suurlähetystöiltä ja erilaisista hankerahoituksista.

Erikoisluokilla Turussa käy 160 vieraskuntalaista oppilasta, jotka tuovat Turulle voittoa noin 112 700 euroa vuodessa.

Näiden faktojen valossa näen erikoisluokkatoiminnan koko opetuskenttää rikastuttavana oppilaan tuen muotona.

Taru Pätäri

rehtori, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat