Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairaiden lääkkeettömillä hoidoilla on saatu hyviä tuloksia

Alan tutkimuksessa on viime vuosina tapahtunut paljon myönteistä kehitystä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Monella tapaa tärkeä Muistibarometri-tutkimus antoi osin turhan pessimististä kuvaa muistisairaiden hoidosta ja kuntoutuksesta (HS 13.1.).

Alan tutkimuksessa on viime vuosina tapahtunut paljon myönteistä kehitystä. Vanhuusiän muistisairaus – loppuvaiheenaan ”dementia” – on usein nähtävä niin sanottuna geriatrisena oireyhtymänä, tilana, johon on useita syitä. Tämä hankaloittaa täsmälääkkeen löytämistä mutta toisaalta tarjoaa mahdollisuuksia ehkäistä ja hoitaa tilaa myös muulla tavoin.

Vaikka nykyiset muistilääkkeet eivät tilaa paranna eivätkä tuo kadotettua muistia takaisin, ne voivat kuitenkin monella potilaalla kohentaa toimintakykyä, tasata psyykkistä tilaa ja näin vähentää varsinaisten psyykenlääkkeiden tarvetta.

Lääkkeettömillä hoidoilla on saatu hyviä tuloksia. Tässä usea suomalainen tutkimus on ollut kansainvälisestikin huippua. Muistisairauksien riskissä olevilla tehty Finger-tutkimus osoitti, että muistitoimintojen heikentymistä voidaan estää monipuolisella elintapahoidolla (liikunta, ravitsemus ja muistiharjoitukset). Toisessa suomalaisessa tutkimuksessa musiikkiterapiasta oli apua jo kehittyneessä muistisairaudessa. Finalex-tutkimuksessa – rahoittajina Kela ja Vanhustyön keskusliitto – saatiin Alzheimer-potilaiden määrätietoisella liikuntahoidolla edullista vaikutusta toimintakykyyn, elämänlaatuun ja jopa muistiin.

Muistipotilaiden liikunnallisen kuntoutuksen ympärille ovatkin alan järjestöt ja yritykset kehittäneet merkittäviä kansallisia avauksia. Yksi esimerkki on valtakunnallinen palvelunumero, johon neuvoa tarvitsevat voivat ottaa yhteyttä. Näin tutkimustuloksia saadaan paremmin siirrettyä käytäntöön.

Koska muistisairaus on geriatrinen oireyhtymä, vain muistiin keskittyminen ei riitä, vaan potilaita on hoidettava kokonaisvaltaisesti ja järkevästi. Geriatrista osaamista onkin vahvistettava terveydenhoidon kaikilla portailla erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Tästä hyötyvät kaikki vanhat potilaat, eivät vain muistisairaat.

Timo Strandberg

geriatrian professori

Kaisu Pitkälä

yleislääketieteen professori

Helsingin yliopisto ja Hyks

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat