Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallinen sopiminen lisäisi joustoa työmarkkinoilla

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Oli ilo huomata, että Elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti halukkuudestaan yhteiskuntasopimusneuvottelujen jatkamiseen.

Työntekijäjärjestöt ovat nyt SAK:ta myöten kertoneet olevansa valmiita jatkamaan neuvotteluita, ja hallitus ottaa varmasti mielellään vastaan kaikki kilpailukykyä parantavat ratkaisuehdotukset. Neuvottelut siis jatkunevat, vaikka vielä viime syksynä osapuolet vaikuttivat olevan hyvin erimielisiä keinoista ja tavoitteista.

Yhteiskuntasopimuksen lisäksi olisi keskeistä saada ratkaisu paikallisesta sopimisesta mahdollisimman pian, sillä sopimisen lisäämistä suunnittelevan työryhmän määräaika päättyy jo maaliskuun puolivälissä. Ratkaisuun pääseminen saattaisi helpottaa myös työmarkkinoiden muiden ongelmakohtien ratkaisua ja tarjota yhteiskuntasopimukselle näin paremmat onnistumisen mahdollisuudet.

Paikallinen sopiminen tarjoaa lisäksi juuri sitä, mitä työmarkkinoilla on kaivattu: joustoa yrityksen kantokyvyn mukaan. Ratkaisu hyödyttäisi niin duunaria kuin työnantajaakin.

Sanelusopimuksia työnantajan puolelta ei saa tulla. Tämän varmistaa osaltaan se, että työntekijöiden puolelta sopimuksista pitävät huolta luottamusmiehet, jotka ovat tähänkin asti toimineet työehtojen vartijoina työpaikoilla. Työnantaja- ja palkansaajaliittojen tulee myös kunnioittaa paikallisia sopimuksia eikä puuttua liian herkästi yksittäisten yritysten sopimuksiin.

Syksyllä valmistunut Harri Hietalan esitys paikallisesta sopimisesta luo hyvän pohjan. Toteutuessaan se samanaikaisesti vahvistaisi sekä yleissitovuutta että sopimusjärjestelmää. Näin luotaisiin järjestelmä, jolla voidaan lisätä luottamusta yrityksissä. Rohkaiseva esimerkki löytyy Ruotsista, missä paikallisen sopimisen lisääminen ei ole heikentänyt ruotsalaisten työehtojen kattavuutta eikä kasvattanut tuloeroja.

Pk-yritysten näkökulmasta paikallinen sopiminen tarjoaisi aidon mahdollisuuden lisäväen palkkaamiseen. Pienyrittäjälle henkilön palkkaaminen on nykyisin aina iso riski, aivan kuten pätkätyöt ovat taloudellinen riski työntekijälle. Pienissä yrityksissä työnantajan ja työntekijöiden edut ovat usein yhteneväisiä, joten sopiminen olisi useimmiten mutkatonta.

Suomen yrittäjien mukaan on mahdollista, että paikallinen sopiminen saa aikaan jopa 60 000–65 000 työpaikkaa lähivuosina. Jos päästään edes lähelle näitä lukuja, se olisi merkittävä parannus nykyiseen työllisyystilanteeseen.

Paikallinen sopiminen tarjoaisi myös mahdollisuuksia parantaa pienipalkkaisten naisvaltaisten alojen työehtoja. Juuri nämä naiset ovat todellisia kärsijöitä nykyisessä työmarkkinatilanteessa.

Suomella on hyvät mahdollisuudet nousta kilpailukykyisten ja innovatiivisten talouksien kärkeen. Sen eteen on tehtävä yhdessä töitä. Yhteisistä pelisäännöistä sopiminen olisi erinomainen alku. Kuten presidentti uudenvuodenpuheessaan totesi, yhteiskunnallinen eheys on paras voimavaramme.

Ritva Elomaa

kansanedustaja (ps), Masku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat