Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudulla ovat kasvun moottorit – mistä polttoaine tulee?

Tiliotteeni kertoo, että valtaosassa maksamistani laskuista osoite on pääkaupunkiseutu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pää tuli täyteen jankutusta siitä, miten paljon hyvää kaupunkiseutujen kasvun moottorit tuottavat muulle maalle (HS Kaupunki 25.1.). Niin tuottavat, mutta mistä tulee polttoaine?

Täältä sitä lähtee, omalta pankkitililtäni. Tiliotteeni kertoo, että valtaosassa maksamistani laskuista osoite on pääkaupunkiseutu. Aika usein käyn rahaa sinne suoraan viemässäkin, koska siellä ovat lapseni, kainuulaisilla verorahoilla koulutusta saaneet Helsingille nyt verojansa maksamassa.

Sinne etelään joku maksaa minulta saamistaan tuloistaan veroa tai palkkaa työntekijälleen, joka puolestaan maksaa veroa. Kun noita verotuloja jaetaan verotulojen tasauksina, valtionosuuksina ja muina avustuksina takaisin alkulähteilleen, puhutaan muun maan asukkaiden elättämisestä.

Maakunta- ja sote-uudistuksen yhteydessäkin on ihan tutkijan suulla varoiteltu, että maakuntakeskukset joutuvat reuna-alueiden elättäjiksi. Ovatkohan markkina-aluetutkimukset jääneet lukematta, kun tiedot rahaliikenteen suunnasta ovat tuollaiset?

Miksi maakuntien ihmiset eivät kunnioita kutsua muuttaa etelän keskuksiin, vaikka heidän rahansa ovat jo siellä? Asumisen kalleus ja elämisen vaikeus ovat yleisimpiä syitä. Syrjä-Suomessa saa pienemmillä tuloilla enemmän.

Muuttovastarinnan murtamiseksi on esitetty valtion varojen lisäämistä asunto-ongelman hoitoon ja jopa palkkatason nostamista suhteessa syrjä-Suomeen. Liikettä varmaan syntyisi, sekä tarjontaa että kysyntää. Mutta tuskinpa hintataso tällaisessa ruuhkakeskuksen omassa korkeasuhdanteessa laskee. Se nousee, ja seutu menettää kilpailukykyään muihin metropoleihin verrattuna.

Elinvoimaa siirtyy maalta kaupunkeihin ja maakunnista pääkaupunkiin ilman että sitä erityisesti edistetään.

Ei muuttoa tarvitse hirveästi hillitäkään, mutta hivenen kuitenkin hallita. On huolehdittava siitä, ettei muuttotulva vie mukanaan niitäkin, joita luonnonvarojen hyödyntämisessä tarvitaan.

Eli rintamailla ei pidä hermostua, jos julkiset rahavirrat näyttävät vienokseltaan kulkevan tänne takametsiin päin. Me lähetämme ne teille laskuja maksaessamme pian takaisin, kun olemme ne käyttöömme saaneet. Uskotteko, vai pitääkö näyttää tiliote?

Rahat liikkuvat halvemmalla kuin ihmiset?

Pekka Vasala

entinen toimittaja, Kajaani

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat