Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehenä oleminen kaipaa päivittämistä

Miehuutta on rakennettu ja rakennetaan edelleen paljon yksin pärjäämisen, kaiken osaamisen ja oman avuttomuuden kieltämisen kautta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Väestöliiton Heli Vaaranen (HS Mielipide 13.1.) nosti esiin huolen suomalaisen miehen asemasta, erityisesti miehen kohtelusta perheessä.

Olen seurannut suomalaisen perhe-elämän kehitystä kohta kaksikymmentä vuotta kirkon perheneuvonnan ja miesten parissa tehtävän väkivaltatyön näkökulmista.

Jaan Vaarasen huolen miesten voinnista, mutta syyttäessään tilanteesta naisia Vaarasen osoite on mielestäni väärä. Miehen ahdinko ei ole naisen vika. Miehenä oleminen kaipaa päivittämistä.

Perhe-elämä on muuttunut monella tapaa tasa-arvoisempaan suuntaan. Työnjako ja roolit perheissä ovat tasapuolistuneet, joskin naisten tehtäväksi jää tutkimusten mukaan edelleen suurempi osa kotitöistä.

Perhettä koskevat lainmuutokset ovat mahdollistaneet entistä paremman puuttumisen tilanteisiin, joissa joku perheenjäsen on vaarassa. Erityisen suuri muutos on tapahtunut isyyden hoitamisessa: etäisestä leivänhankkijasta ja kurittajasta on tullut lasten elämässä läsnä oleva huolenpitäjä.

Ehkä isoin muutos on kuitenkin tapahtunut siinä, miten ymmärrämme parisuhteen. Parisuhde on nykyisin kahden aikuisen välinen tunnesuhde, jota pidetään elävänä keskustelun ja läheisyyden kautta.

Tällaisessa suhteessa suoriutumiseen suomalainen mieskulttuuri on tarjonnut huonot eväät. Miehuutta on rakennettu ja rakennetaan edelleen paljon yksin pärjäämisen, kaiken osaamisen ja oman avuttomuuden kieltämisen kautta. Oma keho on väline tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tunteita on miehellä karuimmillaan kaksi: hyvä olo ja huono olo. Tunnetason kohtaaminen, keskustelu ja toista huomioiva läheisyys voivat olla vaikeaa näillä eväillä.

Sukupuolentutkimusta on tehty Suomessa jo vuosikymmeniä, ja erityisesti naistutkimuksen avulla on saatu näkyväksi ennen peittoon jääneitä, naisia alistavia rakenteita.

Miestutkimustakin on tehty, mutta näkökulmat vaikuttavat melko rajallisilta – miehen arkikokemuksesta on vaikea löytää tuoretta tutkimusta. Uudenlaisen miehenä olemisen rakennuspuut on harvassa. Kun miehen arkikokemukselle ei ole sanoittajia, erilaiset ääriainekset pyrkivät helposti puhumaan suomalaisen miehen suulla.

Uskon, että uuden mieskuvan luominen ja sukupuolten välinen tasa-arvo kulkevat käsi kädessä. Uusi kuva on aiempaa väljempi ja monimuotoisempi, ja se löytyy etsimällä sitä, mikä yhdistää miehenä ja naisena olemista.

Tasa-arvo ei edisty syyttelyllä eikä sillä, että korvataan yksi alistussuhde toisella. Tasa-arvoa luodaan keskusteluissa, joissa on halua kuunnella ja ymmärtää toisen näkökulmaa. Tämä ehto pätee yhtä lailla tutkimuksen ja median kautta käytävään keskusteluun kuin keittiön pöydän ääreen. Keskustelun onnistuessa kaikki voittavat.

Pekka Puukko

perheneuvoja,pari- ja perheterapeutti

Säynätsalo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat