Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupungissa ei ole tarpeeksi ”miesten töitä”

Entisenä maalaisena, nykyisenä kaupunkilaismiehenä, haikailen joskus vanhan maaseutukulttuurin pariin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tässä pyykkejä kuivumaan ripustaessani mietin, että keskeinen asia tasa-arvosta ja kotitöiden jakamisesta puhuttaessa on ajan kulttuurin muuttuminen. Eli se, että kaupungissa miehelle ei enää ole juurikaan tarjolla ”miesten töitä”. Tämä johtaa paineeseen, että testosteronia täytyy alistaa ”naisten töihin”, ja tätä tasapainotellaan perheissä sitten kunkin parisuhteen dynamiikan mukaisesti.

Tätä asiaa on toki mielipidesivullakin jo sivuttu, mutta mielestäni se ansaitsee vielä korostuksen.

Entisenä maalaisena, nykyisenä kaupunkilaismiehenä, haikailen joskus vanhan maaseutukulttuurin pariin. Pihoilla ja pelloilla miehelle riitti tekemistä perheen yhteisen hyvän eteen, ja miesten työt suoritettuaan saattoi hyvällä omallatunnolla asettua rouvan valmistamaan ruokapöytään, siivotussa tuvassa.

Nyt kun olen kaupunkilaismies, pari kertaa vuodessa tapahtuva auton renkaiden vaihto ja uuden lampun kattoon kiertäminen eivät oikein riitä kattamaan tätä perheen yhteiseksi hyväksi tehtävää kiintiötä. Ainakaan minun pokkani ei riitä sanomaan, että nämä tehtävät suoritettuani olisin tehnyt osani kotitöistä, vaikka niihin sisältyisikin nykymiehen uusi vastuualue: kodin viihde-elektroniikan asennus ja päivitys.

Tämän vuoksi olen kiltisti nöyrtynyt suorittamaan osani myös niin sanotuista naisten töistä.

Meillä useimmilla suomalaisilla miehillä (joitakin ”tosi miehiä” lukuun ottamatta) tällainen toimintatapa pidentää todennäköisesti myös parisuhteen kestoa.

Nämä asiat ovat kuitenkin siis aika-, paikka- ja kulttuurisidonnaisia. Tiedän, että vanhalla kotiseudullani yhä päivät ja illat pellolla ja navetassa työskentelevä kaverini ei edelleenkään tiedä, miten astianpesukone käynnistetään. Ja perheessä kaikki ovat silti tyytyväisiä, roolitus parisuhteessa pelaa omalla tavallaan.

Sitä paitsi, pyykkien kuivumaan ripustaminen on ihan mukiinmenevää hommaa, kun samalla kuuntelee musiikkia kuulokkeilla. Kas, sieltähän tuleekin osuvasti Popedan Kersantti Karoliina. Näin se joutuu karski kaupunkilaiskarjukin joustamaan.

Vesa Lepola

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat