Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anteeksipyyntö on rakkauden arkinen ilmentymä

Ihminen, joka ei koskaan koe tarvetta anteeksipyyntöön, on kyvytön aitoon rakkauteen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pirkko Kotirinta kirjoitti (HS Merkintöjä 28.1.) hyvän parisuhteen salaisuudesta. Hän siteerasi lontoolaisen Suman Marriage Bureaun asiakkailleen jakamaa julistetta, jossa on listattu kymmenen ohjetta onnelliseen avioliittoon. Sen yhdeksäs ohje kuuluu: ”Kun olet tehnyt väärin, myönnä virheesi ja pyydä anteeksi.”

Rakkaus on toisen huomioon ottamista. Anteeksipyyntö pohjaa myötäelämisen kykyyn eli empatiaan. Anteeksipyytäjän on ensin tavoitettava, että hän on sanoillaan tai teoillaan loukannut toista aiheuttaen mielipahaa. Vilpitön ja aito anteeksipyyntö syntyy toisen huomioimisen, rakkauden, kautta. Anteeksipyyntö onkin rakkauden arkinen ilmentymä.

Ihminen, joka ei koskaan koe tarvetta anteeksipyyntöön, on kyvytön aitoon rakkauteen. Hän on suurissa vaikeuksissa itsensä ja usein myös ympäristönsä kanssa.

Kykymme rakastaa ja olla rakastettu kehittyy varhaisessa vuorovaikutuksessa vanhempiemme ja muiden meille tärkeiden kasvuvuosiemme aikuisten kanssa. Mikään psykoterapia ei voi korvata vanhemmiltamme saamaamme rakkautta ja sen myötä syntyvää riittävän hyvää itsetuntoa, jonka turvin jaksamme jatkaa toiveikkaina elämäämme nujertumatta maailman kolhuista.

Elettyjen vuosieni ja kliinisen kokemukseni myötä ohje anteeksipyytämisestä on listan tärkein, sillä vihan voittaa rakkaus, ei järki.

Seppo Mäkinen

lasten- ja nuorisopsykiatrian

sekä psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat