Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiatehokkuus ei pilaa rakennuksia

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa on varjopuolensa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Rakennusten energiatehokkuutta käsittelevässä kirjoituksessa (HS Sunnuntai 24.1.) oli useita kohtia, joita haluamme täsmentää.

Jutussa moitittiin koneellista ilmanvaihtoa, jossa kuitenkin on paljon hyvää: ilman suodatus, ilmanvaihdon toiminta kaikissa sääoloissa sekä mahdollisuus ohjata ilmanvaihtomäärää tarpeen mukaan. Nämä ovat lähtökohtia hyvälle ilmanlaadulle. Esimerkiksi suodattamalla voidaan poistaa terveydelle erityisen haitalliset pienhiukkaset.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa on varjopuolensa. Se perustuu korkeus- ja lämpötilaerojen sekä tuulen aiheuttamiin paine-eroihin. Painovoimainen ilmanvaihto ei siten toimi kesällä. Pakkasella ilmanvaihto voi olla liiallista ja aiheuttaa vetoisuutta. Lisäksi tekniikka on herkkä olosuhteille: liesituulettimen käyttö saattaa aiheuttaa virtauksen väärään suuntaan, jolloin ilmaa tulee sisälle wc-tilojen hormeista. Näin kävi nyt myös kovan pakkasjakson aikana, kun kylmentyneissä tiilihormeissa ilman virtaus kääntyi päinvastaiseksi.

Suomessa opetustiloissa ilmavirran tulee määräysten mukaan olla 6 litraa sekunnissa henkilöä kohden, ei esimerkiksi jutussa esillä ollutta, Healthvent-selvitykseen viitattua 12 litraa.

Paksujen tiiliseinien varaava ominaisuus voidaan ja sen saa ottaa huomioon energialaskelmissa. Varaavuudesta on kuitenkin hyötyä vain silloin, kun lämpö saadaan hyötykäyttöön lyhyehkön ajan sisällä, esimerkiksi päivältä yölle. Pidemmällä pakkasjaksolla varaavuus ei hyödytä.

Jutussa annettiin ymmärtää, että paksut eristeet lisäävät kesällä jäähdytystarvetta. Paksumpien eristeiden merkitys jäähdytystarpeen kasvuun kesällä on mitätön verrattuna ikkunoiden kautta tulevaan auringon säteilyn aiheuttamaan lämpökuormaan.

Jutussa esitettiin, että uusia rakentamismääräyksiä valmistellaan tiukimman mukaan. Jutussa viitattiin valmistelun taustalla olleeseen Finzeb-hankkeeseen, jonka mukaan toimistotalojen energiankulutuksesta voi säästää 47 prosenttia. Hankkeen tekemät säästöehdotukset vaihtelevat 10–47 prosentin välillä, joista asuinrakennuksia koskee alin lukuarvo 10 prosenttia.

Toisin kuin Tommi Lindh toi Jutussa esille, rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä ei ole poikkeuksia yhdellekään EU:n jäsenvaltiolle. Poikkeuksia ei voi myöskään hakea.

Energialaskelmissa huomioidaan materiaalin hiilijalanjälki massiivihirren osalta. Massiivisista hirsistä tehdyllä rakennuksella on juuri tästä syystä muita lievemmät lämmöneristys- ja energiavaatimukset.

Hirsien CE-tyyppihyväksyntää ei ole olemassa, kuten jutussa väitettiin.

Ympäristöministeriö tekee yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa, jotta maahamme saadaan hyviä ja kestäviä rakennuksia, joissa ihmisen on hyvä olla. Myös rakentamismääräysten valmistelu jatkuu avoimesti ja osallistavasti. Hyvä lopputulos on kaikkien yhteinen etu.

Helena Säteri

ylijohtaja

Teppo Lehtinen

rakennusneuvos, ympäristöministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat