Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus ajaa leikkauksillaan yliopistoväen nurkkaan

Koulutusleikkauksilla ei ole mitään tekemistä valtion säästöjen kanssa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) on ehdottanut lukukausimaksuja suomalaiseen korkeakoulutukseen: 2 000 euroa tai ”pienempikin maksu helpottaisi olennaisesti”. Vartiainen kaipaa siis helpotusta korkeakouluille, joilta hän on itse ollut kovalla kädellä leikkaamassa – kovemmalla kädellä kuin kukaan koskaan.

Onneksi Vartiainen toteaa ääneen sen, jonka tajuaa jokainen hieman politiikkaa seuraava ja historiatietoinen ihminen. Hallitus käyttää leikkauksia nimenomaan tehdäkseen koulutuksesta maksullista.

Koulutusleikkauksilla ei nimittäin ole mitään tekemistä valtion säästöjen kanssa. Hallitus on ottanut huomattavia määriä velkaa, ja kielitieteilijä Janne Saarikiveä (27.1.) lainatakseni ”yhteisöveron tuottoa on alennettu summalla, joka on enemmän kuin yliopistoleikkaukset”.

Rahaa tuntuu riittävän hankkeisiin, jotka sopivat hallituksen arvomaailmaan.

Kysymys onkin paljon pidempiaikaisesta hankkeesta, joka ei itse asiassa liity lamaan mitenkään.

Koulutuspolitiikkaa seuraavat tietävät, että maamme päättäjille on vuosi toisensa jälkeen tuotu ehdotuksia tehdä koulutuksesta maksullista. Erityisesti ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuja on ajettu jo pitkään. Hanke on kaatunut aikaisemmin muun muassa yliopistojen henkilökunnan sekä ylioppilasliikkeen vastustukseen.

Tietyt valtapuolueiden edustajat ovat vuosikausia haaveilleet koko korkeakoulusektorin yksityistämisestä ihanteenaan huipputasoinen jenkkiyliopisto. Hanke ei kuitenkaan ole edistynyt toivotusti, ja nyt kun porvarihallitus on vallassa, leikkurimenetelmää käytetään viimeisenä oljenkortena.

Leikkausten aivan ensisijainen tarkoitus on saada yliopistojen johto ja henkilökunta laajasti maksullisen koulutuksen kannalle ajamalla heidät nurkkaan ja tuhoamalla akateemisen alan työllisyysnäkymät.

Koulutus ja tutkimus on nivottu niin ovelasti yhteen, että yliopistot painostetaan maksulliseen koulutukseen uhkaamalla tuhota tutkimus täydellisesti. Tämä on päivänselvä asia jokaiselle, joka ymmärtää poliittista strategiaa. Kikka on ikivanha.

Ulkomaalaisten, jotka usein opiskelevat maisteriohjelmissa, korkeakoulutusta onkin jo ahkerasti ruvettu tekemään maksulliseksi. Samaan aikaan yliopistoissa on käynnissä isoja uudistushankkeita kandidaatintutkintojen ja maisterintutkintojen eriyttämiseksi entisestään.

Ei tarvitse olla korkeakoulutettu huomatakseen, että keskipitkän aikavälin tavoitteena on kaikkien maisteriohjelmien tekeminen maksulliseksi. Toivottavasti yliopistojemme työntekijöitä suojelee tässä tilanteessa heidän oma lukeneisuutensa, eivätkä he astu näin ikivanhaan ansaan.

Salla Viitanen

humanististen tieteiden kandidaatti

ylioppilaskunnan edustajiston jäsen

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat