Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistoilla on mahdollisuus uudistua

Leikkaukset pakottanevat yliopistot viimeinkin uudistamaan radikaalisti rakenteitaan ja kannustimiaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Toukokuussa 2014 kirjoitin HS:n Vieraskynässä, että Suomessa ei ole uskallettu tarttua yliopistouudistuksen antamiin radikaaleihin muutoksen mahdollisuuksiin.

Ongelmiamme on helppo listata: Heikot tai keskinkertaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut on siroteltu ympäri maata, jolloin missään ei ole kriittistä massaa eikä kansainvälistä houkuttelevuutta. Strategista johtajuutta puuttuu. Hallinto on paisunut, ja se on byrokraattista.

Korkeakouluverkko ei kaipaa muodollisia fuusioita, vaan karsimista, keskittymistä ja laadun parantamista. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen näennäisesti erillinen duaalimalli on myös pienessä maassa kestämätön.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen koulutussäästöistä on noussut kova poru. Professorit ja dosentit ovat suoltaneet kirjoituksia ja keränneet nimilistoja sivistysyliopiston säilyttämisen puolesta. Yliopistolaisten hätä on tietysti ymmärrettävää, erityisesti, kun edellisistä suurista säästöistä on kulunut jo yli kaksi vuosikymmentä. Toisaalta on kysyttävä, voiko yliopisto- ja korkeakoululaitoskaan enää olla kroonisesti alijäämäisessä julkisessa taloudessa se pyhä lehmä, joka saa loputtomiin elää omaa elämäänsä ympäröivän maailman muuttuessa.

Koulutussäästöillään hallitus on tietysti tehnyt mittavan PR-virheen. Samansuuruiset säästöt olisi voitu löytää tuottamattomammastakin toiminnasta. Hallitus on myös typerästi ryhtynyt leikkaamaan juustohöylällä kaikilta toimijoilta heikompien kurittamisen sijasta. Säästöissä on kuitenkin myös merkittävä uudistumisen mahdollisuus.

Strategiakysymysten lisäksi keskeinen ongelma yliopistoissa ja korkeakouluissa on hallinto- ja palvelutoiminta. Se kätkee yhä sisäänsä entisten valtion tilivirastojen tehottomuutta, ylimiehitystä ja sattumanvaraisuutta.

Leikkaukset pakottanevat yliopistot viimeinkin uudistamaan radikaalisti rakenteitaan ja kannustimiaan. Tämän ei tarvitse tarkoittaa siirtymistä hierarkkisesta yliopistomallista pelättyyn markkinaohjattuun malliin. Itseohjautuva klaanimalli lienee toimivampi ratkaisu, ainakin Pohjoismaissa. Klaanimallissa keskeistä on antaa resursseja ja päätäntävaltaa sinne, missä tuottava toiminta tapahtuu – eli laitoksille ja tutkimusryhmille.

Toisaalta olisi ymmärrettävä, että pitkällä aikavälillä leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta ovat epäviisasta politiikkaa. Yliopistojen toimintaan sijoitetun euron on laskettu tuottavan yhteiskunnalle 4–5 euron hyödyt pitkällä aikavälillä. Pari kolme vuotta leikkauksia ja säästöjä lienee maksimiaika. Tämän jälkeen säästetään ytimestä. Tällöin lähtevät kaikki kynnelle kykenevät. Yliopistojen työmarkkina lahjakkaille on jo täysin globaali.

Henrikki Tikkanen

strategiaan ja johtajuuteen perehtynyt professori

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu ja Tukholman yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat