Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnsä osaavat asiantuntijat eivät tarvitse lastenkaitsijoita

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Riku Ruotsalainen ja Frank Martela kirjoittivat (HS Vieraskynä HS 19.1.) painavaa asiaa hyvästä tavasta järjestää käytännön sote-palveluita: koulutetut ammattilaiset pystyvät toimimaan itseohjautuvina eli johtamaan omaa työtään. Sanoisin sen vähän suoremmin: työnsä tuntevat asiantuntijat eivät tarvitse lastenkaitsijoita.

Olen toiminut lastenpsykiatrian erikoislääkärinä useassa organisaatiossa ja nähnyt, miten hyvääkin tarkoittava johto voi käytännössä estää kehitystä ja ennen kaikkea vie työntekijöiden aikaa asiakastyöltä. Organisaation – siis eriasteisen johdon – edellyttämät erilaiset kokoukset turhauttavat työssään kuormittuneet työntekijät samalla, kun johto voi osoittaa, että ”meillä tehdään näin hyvää kehittämistyötä”. Usein nämä kokoukset ja kehittämis- ja koulutustilaisuudet palvelevat vain tilastoja ja ovat itsetarkoituksellisia tuottamatta mitään aineellista tai henkistä lisäarvoa.

Jo nykyään ilman mitään kilpailupainetta julkisissa organisaatioissa tehdään työtä myös itseohjautuvasti. Raskaassa ja vaativassa työssä työntekijät ja työryhmät tarvitsevat valtaa omaan työhönsä eivätkä käytännön työtä tuntemattomia esimiehiä, joiden neuvot, käskyt ja valvonta tuottavat vain tuskaa, ei asiakkaiden hyvinvointia. Toki ammattilaiset tarvitsevat myös tukea: eritoten hyvä työnohjaus, mentorointi ja vertaistuki ylläpitävät ja auttavat kehittämään laadukasta asiakastyötä.

Johtoa toki tarvitaan myös työntekijöiden näkökulmasta: on hyvä saada aitoa kiitosta myös organisaatiolta asiakkailta saadun palautteen lisäksi.

Valitettavasti edistyksellisinäkin julkisuudessa paistattelevissa organisaatioissa on usein aivan liikaa erilaista johto- tai hallintohenkilöstöä. Syy on inhimillinen: valta on monille makeaa ja siitä on vaikea luopua sekä yksilö- että organisaatiotasolla.

Usein puhutaan prosesseista, mutta oikeasti organisaatio ja hierarkia ovat johdolle tärkeintä. Työntekijät taas ovat automaattisesti kiinni prosesseissa, joita he pystyvät itsenäisesti kehittämään mainittujen koulutuksen, työnohjauksen, mentoroinnin ja vertaistuen voimin.

Sote-palveluissa syntyy hyvää laatua, kun työntekijöihin luotetaan ja annetaan mahdollisuus aitoon vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön asiakkaiden ja heidän tukiverkostonsa kanssa.

Hallituksen ja sille sote-uudistusta työstävien kannattaa lukea ajatuksella Ruotsalaisen ja Martelan selkeä viesti: ”Valvonnan lisäämisen sijasta sote-organisaatioissa tulisi taistella byrokratiaa vastaan vähentämällä johtajien määrää.”

Riku Mänttäri

lastenpsykiatrian erikoislääkäri

Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat