Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko länsirajalla eri standardit kuin itärajalla?

YK:n ihmisoikeuksia koskevaan sopimukseen verrattuna rajasopimus on vähempiarvoinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen odottanut itseäni parempien ihmisoikeusjuristien kannanottoja Venäjältä tulevien turvapaikanhakijoiden asemasta, mutta he ovat kiinnostuneita lähinnä Nato-maista Ruotsin kautta tulleiden sosiaaliturvasta.

Mielestäni valtiojohto on omaksunut kaksoisstandardin. Länsirajan yli on tullut noin 35 000 nuorukaista, joille on turvattu hyvät olot. Venäjältä hakijoita on tullut muutamia satoja, yleensä lapsiperheitä. Tulo Venäjältä on aiheuttanut lähes hysteerisen reaktion. Kysymyksessä on ”hybridisota”, ”painostus” tai ”Putinin salajuoni EU:n hajottamiseksi”.

YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan sopimuksen artikla 12.2 on seuraava: ”Jokainen voi vapaasti lähteä mistä tahansa maasta, myös omastaan.”

Nyt on vedottu Suomen ja Venäjän rajajärjestyssopimukseen, jonka mukaan laittomat rajanylitykset on pyrittävä estämään. Kaikki ilman viisumia Schengenin rajat ylittävä maahantulo on laitonta, myös irakilaisten tulo Haaparannasta. Astuttuaan Suomen alueelle maahantulija muuttuu kuitenkin lailliseksi lausuessaan sanan ”asyl” tai suomeksi ”turvapaikka”. Nähdäkseni YK:n ihmisoikeuksia koskevaan sopimukseen verrattuna rajasopimus on muutenkin vähempiarvoinen.

Aikoinaan paheksuttiin Neuvostoliittoa diktatuurina, koska se ei päästänyt ihmisiä vapaasti poistumaan maasta. Nyt ministeritasolla vaaditaan Venäjää rikkomaan ihmisoikeuksia ja estämään ihmisten vapaa matkustaminen hakemaan parempia oloja.

Kalevi Hölttä

oikeustieteen tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat