Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuotteen on oltava kiinnostava myydäkseen

Menestyvä tuote pitää muotoilla ja menestyvän yrityksen ilme suunnitella tukemaan brändiä ja myyntiä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa yritysten mahdollisuuden tuottaa innovaatioita ei pitäisi olla kiinni toimintaympäristöstä. Monessa yhteiskunnan innovaatiokykyä mittaavassa indeksissä arvioidaan vapautta ja suvaitsevaisuutta, koulutettujen ja luovilla aloilla työskentelevien ihmisten osuutta väestöstä sekä yritysten panostusta tuotekehitykseen ja patentointiin. Näillä mittareilla Suomi on yleensä viiden parhaan joukossa.

Yritysten toimintaympäristön pitäisi siis tältä osin olla kunnossa. Rakenteet ja ympäristö innovaatioiden tuottamiselle ovat Suomessa maailman parasta luokkaa.

Valtioiden osuutta innovaatioiden tuottamisessa selvittänyt tutkija Mariana Mazzucato on tuonut esiin, että suurin osa menestystuotteiden innovaatioista on lähtöisin julkisista laitoksista tai kehitetty valtion rahoituksella. Esimerkiksi iPhonen internet, gps, kosketusnäyttö ja äänen tunnistava Siri-sovellus tai Googlen hakualgoritmi on alun perin kehitetty julkisilla varoilla.

Tästä näkökulmasta asioiden pitäisi olla meillä hyvin, sillä OECD:n tilastojen mukaan yritysten ja julkisten tutkimuslaitosten ja koulujen välillä yhteistyötä tehdään Suomessa prosentuaalisesti eniten maailmassa.

Valtion rahoittamista laitoksista saadaan siis innovaatioita ja teknologiaa yritysten hyödynnettäväksi. Mutta samoin niistä erkanee yrityksiä. Tilastokeskuksen tiedon (2003) mukaan tällaiset niin sanotut spin-off-yritykset ovat yleisiä hi-tech-alueella. Samojen tilastotietojen mukaan ne menestyvät paremmin ja elävät pidempään kuin muut aloittajat.

Innovaatioideoiden tuotteistaminen ideasta valmiiksi tuotteeksi maksaa paljon. Kaikista ideoista ei synny liiketoimintaa, mutta jos ”virhe” huomataan suunnitteluvaiheessa, rahaa ei ole juuri tuhlattu.

Yrityksillä on oma vastuunsa kehittää liiketoimintaansa luovasti. Innovaatioita ei silti synny, ellei niiden tekemiseen varata resursseja, aikaa ja vapautta.

Innovaatio-osaston menestystä ei mitata lyhyen aikavälin tuloksilla. Sitä voidaan mitata syntyvien aihioiden lukumäärällä. Näistä osa jalostetaan myöhemmin liiketoiminnaksi. Kun ylimääräistä rahaa ei ole, hitaasti ja epävarmasti tuottava toiminta karsitaan pois.

Jos suomalainen tuote ei menesty maailmalla hyvistä edellytyksistä huolimatta, se ei ole aina kiinni siitä, etteikö meillä ole riittävän hyviä myyjiä. Usein huonon menekin syynä on, ettei tuote ole kiinnostava, vaikka se onkin teknisesti laadukas. Menestyvä tuote pitää muotoilla ja menestyvän yrityksen ilme suunnitella tukemaan brändiä ja myyntiä.

Suomessa on iso joukko pk-yrityksiä, jotka nousisivat maakuntasarjasta kansalliseen kärkeen tai kansallisesta sarjasta kansainväliseen tasoon panostamalla tuotteiden ja yritysilmeen muotoiluun.

Muotoilun ja suunnittelun osaamista Suomessa kyllä on. Hyvä suunnittelu ei maksa sen enempää kuin huono suunnittelu – se jopa maksaa itsensä takaisin.

Hannu Havusto

Design Manager, tuotteiden kehittäjä

RD Velho Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat