Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panostaminen aivojen tutkimiseen tuottaisi suuria säästöjä

Päättäjille on jäänyt hämäräksi etenkin perustutkimuksen tärkeys.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Aivojen perustutkimuksen tehtävä on selvittää, mitä ei vielä tiedetä aivojen kehityksestä ja toiminnasta. Tämä tarkoittaa, että tuloksia ei useinkaan osata ennustaa etukäteen. Siksi perustutkimus tuottaa läpimurtoja ja uutta ajattelua.

Vaikka perustutkimus ei suoraan tähtää uusiin innovaatioihin, monen innovaation juuret ovat nimenomaan perustutkimuksessa. On arvioitu, että 10 tärkeimpään lääketieteelliseen hoitoon johtaneesta tutkimuksesta melkein puolet uusista innovaatioista tuli sellaisesta perustutkimuksesta, joka ei varsinaisesti tutkinut kyseisiä tauteja.

Etenkin aivosairaudet ovat osoittautuneet haasteellisiksi ymmärtää. Monen sairauden kohdalla on edelleen epäselvää, mikä on sairauden perimmäinen syy ja mihin hoito pitäisi kohdistaa. Ymmärtääksemme nämä asiat tarvitsemme laajan käsityksen siitä, miten aivot kehittyvät, toimivat ja vanhenevat. Väestön ikääntymisen ja modernin työelämän kognitiivisten vaatimusten seurauksena aivosairauksien ja aivojen toimintakyvyn ylläpitämisen merkitys yhteiskunnassamme lisääntyy.

Aivosairauksista aiheutuvat kokonaiskulut yhteiskunnalle ovat nykyisin jopa nelinkertaiset suhteutettuna kahteen muuhun suuren kansansairausryhmään: syöpään sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Parempi aivosairauksien hoito tuottaisi suuria säästöjä yhteiskunnalle. Hoitojen kehityksen lisäksi aivotutkimuksesta saatavaa tietoa voidaan soveltaa monella sektorilla (lääketiede, oppimis- ja työympäristöjen kehittäminen, mainonta), mikä tuo välillisesti yhteiskunnalle rahaa ja hyvinvointia.

Sen sijaan, että Suomi lisäisi panostusta aivotutkimukseen, tutkimuksen resursseja leikataan rankalla kädellä. Esimerkiksi Saksa lisää panostusta tutkimukseen kilpailukykynsä säilyttämiseksi, vaikka Saksan julkinen velkaantuminen on ollut viime vuosina voimakkaampaa kuin Suomessa.

Päättäjille on jäänyt hämäräksi etenkin perustutkimuksen tärkeys ja se, että investoinnit tutkimukseen maksavat itsensä takaisin. Tilannetta parantaaksemme Suomen aivotutkimusseura aloittaa kansantajuisen tutkimustuloksista tiedottamisen (http://blogs.helsinki.fi/aivotutkimus/).

Pirta Hotulainen

Suomen aivotutkimusseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat