Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhan unionille on edelleen tarvetta

Maanosamme historiassa kriisitön vaihe on pikemminkin poikkeus kuin sääntö.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen analysoi osuvasti Euroopan unionin tilannetta (HS Ulkomaat 26.1.). Se, löytyykö pakolaiskriisiin tänä keväänä yhteistä ratkaisua, määrittää pitkälti unionin tulevaisuuden suuntaviivat.

EU:n nykyisiä vaikeuksia arvioitaessa on hyvä kääntää katse maanosamme historiaan, jossa kriisitön vaihe on pikemminkin poikkeus kuin sääntö. Toisen maailmansodan päättymisestä aina 1990-luvun alkuun elettiin itä- ja länsiblokin välisen vaarallisen ydinase-vastakkainasettelun aikaa.

Tätä ennen Euroopan historia on pääpiirteittäin jatkuvia sotia. Suunnan kääntämiseksi vuonna 1952 perustettiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisö, joka tunnetaan EU:n edeltäjänä.

Kylmän sodan päättymisestä seurannut lyhyt myönteisen kehityksen kausi, jota sitäkin varjostivat Balkanin sodat, näyttää luoneen monille illuusion, että rauhallinen kehitys Euroopassa on itsestäänselvyys. Näin ei ole. Tämän vuoksi Suomen kaltaisen pienen maa etu on se, että EU selviää vaikeuksistaan ja hajoamisen sijaan pikemminkin vahvistuu.

Ville Jalovaara

dosentti, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat