Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lautamiesperinne päättyy ikävällä tavalla

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lautamiesjärjestelmää koskevassa keskustelussa lautamiehiä on pidetty turhakkeina. Herastuomari-nimikkeelle naureskellaan. Epäilen, ettei ”kunnian palautusta” lautamiehille ja lautamiesjärjestelmälle voida enää tehdä. On valitettavaa, että vuosisatainen lautamiesperinne päättyy näin ikävällä tavalla.

Olin lautamiehenä käräjäoikeudessa vuosina 1996–2008. Tällöin lautamiehet osallistuivat lähes kaikkiin käräjäoikeuden istuntoihin. Olin tekemässä päätöstä lähes tuhannessa jutussa. Olin niin lapsellisen yksinkertainen, että pidin tehtävääni tärkeänä ja kuvittelin edistäväni oikeuden toteutumista.

Lautamiehen päätehtävä on osallistua istunnon jälkeiseen salaiseen neuvotteluun, jossa määritellään vastaajan syyllisyys, tuomion suuruus ja mahdolliset korvaukset. Keskusteluissa hämärtyi ammattituomarin ja maallikkotuomarin ammatillinen raja. Päämääränä oli, että oikeus toteutuisi. Näitä keskusteluja eivät ole olleet seuraamassa järjestelmää eniten arvostelevat tahot, kuten asianajajat ja oikeusministeriön virkamiehet, suuresta yleisöstä puhumattakaan.

Esa Hyytinen

Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat