Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain harvoissa sivistysvaltioissa pienet koululaiset jäävät niin yksin kuin Suomessa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa koulupäivät ovat kansainvälisesti vertailtuna varsin lyhyet etenkin alakoulussa. Vanhempien työllisyysaste on nykyisessäkin tilanteessa korkea. Tilanne johtaa siihen, että lasten iltapäivät kuluvat pitkälti ilman aikuisen tukea.

Vain hyvin harvoissa sivistysvaltioissa pienet koululaiset jäävät niin yksin kuin Suomessa. Ruotsissa iltapäivätoiminta on turvattu kaikille lapsille teini-ikään saakka. Luxemburgissa iltapäivätoimintaa tai -hoitoa on tarjolla tarvittaessa kello 19 saakka. Tanska siirtyi vuonna 2013 kokonaiskoulupäivään: päivään lisättiin liikuntaa ja pidempi, rauhallinen lounas, jolloin lapset kotiutuvat myöhemmin iltapäivällä. Portugalissa koulu alkaa yhdeksältä ja päättyy puoli neljä joka päivä.

Miten on Suomessa? Oman ekaluokkalaiseni päivä päättyy joko kahdeltatoista tai yhdeltä. Hän käy mukavaa ja turvallista seurakunnan iltapäiväkerhoa.

Tänä lukukautena Helsingin tokaluokkalaisista suuri osa jäi ilman iltapäiväkerhopaikkaa. Meidän koulussamme yksikään tokaluokkalainen ei päässyt ip-kerhoon. Näin 7–8-vuotiaat kävelevät kotiin puolenpäivän aikaan ja viettävät siellä pahimmillaan viisi tuntia ilman aikuisen läsnäoloa.

Tämän ikäiset lapset tarvitsevat aina aikuisen turvaa, ja meidän aikuisten olisi se järjestettävä. Omatoimista läksyjen tekemistä, tavaroista huolehtimista ja välipalajälkien korjaamista voi opetella ip-kerhossakin, mutta psykologisena turvana ja hätätilanteita varten lähellä on aikuinen.

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa on järjestetty perusopetuslain säädösten perusteella elokuun alusta 2004 lähtien. Toimintaa on alusta alkaen ehdotettu koulun järjestettäväksi, mutta edelleen kolmas sektori on vahvana toimijana mukana.

Vuonna 2013 koulussamme kaikki paikkaa hakeneet pääsivät toisellakin luokalla ip-kerhoon, ja suuri osa käytti mahdollisuutta. Nyt monet perheet eivät hae paikkaa, koska viesti on, ettei paikkaa todennäköisesti saa.

Turvallinen iltapäivä on lastemme oikeus. Helsingillä on varaa taata kokopäiväinen varhaiskasvatus alle kouluikäisille, myös lapsille, joiden vanhemmat ovat kotona. Siksi on räikeän epätasa-arvoista lapsia kohtaan, että 7- ja 8-vuotiaiden pienten tokaluokkalaisten ip-toimintaa ajetaan alas.

Iltapäiväkerhopaikkojen haku on nyt käynnissä. Helsinki arvioi tarvetta myös hakemusten määrän perusteella. Näytetään, että toiminnalle on tarvetta ja lapsilla on väliä.

Kirsi Rantanen

lääkäri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat