Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pudotinko lapseni epätasa-arvon kuiluun?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Järjestöjen mukaan epätasa-arvo voi kasvaa päivähoidossa (HS Kotimaa 26.1.).

Jutussa haastateltiin Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kehittämispäällikköä Nina Lahtista ja lanseerattiin jälleen yksi käsite – epätasa-arvon kuilu – vilkkaana vellovaan keskusteluun siitä, olisiko kotona hoidettavien lasten oman etunsa nimissä osallistuttava varhaiskasvatukseen sen sijaan, että heistä huolehtii kotona oma vanhempi.

Keskustelua seuranneena olen jo ymmärtänyt, että vain varhaiskasvatus tuottaa yhteiskuntakelpoisia kansalaisia ja veronmaksajia.

Oma tilanteeni poikkeaa jutussa kuvatusta siten, että minä en ollut ratkaisua tehdessäni työtön, jota ”kunta” pyrki kerhotoimintaa tarjoamalla huijaamaan.

Minä, tiedekorkeakoulutettu ihmisparka, otin vanhemman lapseni pois varhaiskasvatuksen piiristä jäädessäni erinomaisesti palkatusta työstäni kotiin hoitamaan perheeseemme syntynyttä toista lasta.

Valitsin vanhemmalle lapselleni jutussa mainitun ”pari kertaa viikossa muutaman tunnin ajan kokoontuvan kerhon” ja kotihoidon täysin ymmärtämättömänä siitä, että ”kerhojen henkilökunnasta, ryhmäkoosta ja ympäristöstä ei ole säädetty mitään”. Yksinkertaisuuttani pudotin lapseni myös ”epätasa-arvon kuiluun”.

Yhtäkään ratkaisuani ei ole missään elämäni vaiheessa kritisoitu ääneen kuten tätä kardinaalivirhettäni.

Sekä lähipiirini että tuntemattomat ovat selkeästi ja pyytämättä ilmaisseet kantansa siihen, mitä mieltä meistä lapsen edun polkijoista tässä yhteiskunnassa ollaan.

Olen nyt ymmärtänyt, että vanhempi lapseni tulee kantamaan loppuelämänsä karmivan ratkaisuni seurauksia.

Kotihoitoaika perheessämme on päättynyt, vanhemmat ovat palanneet töihin, ja lapset on saatettu varhaiskasvatuksen piiriin.

Osa kotihoidon aiheuttamista traumoista ja puutteista on varmasti vielä varhaiskasvatuksen avulla korjattavissa.

Haluan kuitenkin tuoda julki, että kotihoidon ja kerhotoiminnan tarjoaman kokemuksen perusteella olen valmis pystypäin kantamaan vastuun siitä, että kaikki vanhemman lapseni elämäntaipaleella mahdollisesti eteen tulevat murheet ja vastoinkäymiset olen aiheuttanut minä – äiti, joka itsekkäästi epäsi lapseltaan oikeuden varhaiskasvatukseen ja nautti joka hetkestä, jonka sai hoitaa omia lapsiaan.

Kuiluunpudottajaäiti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat