Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaisuuden takavarikointi ei toimisi

Takavarikointi synnyttäisi enemmän byrokratiaa ja kuluja kuin tuottoja Suomelle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) harkitsisi omaisuuden takavarikoimista varakkailta turvapaikanhakijoilta Tanskan malliin (HS 30.1.).

Hain tammikuussa käytännön tuntumaa maahanmuuttoon toimimalla harjoittelijana vastaanottokeskuksessa. Uskoakseni takavarikointi synnyttäisi enemmän byrokratiaa ja kuluja kuin tuottoja Suomelle.

En usko, että maahanmuuttajilla olisi merkittäviä määriä arvokasta omaisuutta rajalla. Osalla on kyllä Suomessa pääsy rahalähetyksiin, mutta todellisessa elämässä niitä olisi vaikea saattaa takavarikoitaviksi.

Yhtä hankalaa olisi muodostaa tulorekisteriä, jota voisi käyttää vastaanottorahan porrastamiseen.

Sen sijaan vastaanottorahaa voisi yleisesti pienentää. Nykyisin yksinasuva maahanmuuttaja saa 92 euroa kuussa, jos syö vastaanottokeskuksessa, ja 315 euroa, jos maksaa ruokansa itse.

Pienemmälläkin rahamäärällä tarvittaessa pärjää. Kysehän on joidenkin kuukausien poikkeustilanteesta elämässä. Oleskeluluvan saavat siirtyvät aikanaan sosiaaliturvaan, jossa tulojen ja omaisuuden pitää vaikuttaa etuihin kuten muillakin Suomessa asuvilla.

Vastaanottorahaa voidaan nykylain mukaan pienentää viidenneksellä, jos esimerkiksi kieltäytyy työvelvoitteesta tai aiheuttaa häiriöitä. Tätä mahdollisuutta voisi käyttää herkemmin. Se tekisi selvemmäksi, että apuun liittyy velvollisuuksia.

Takavarikointi olisi ongelmallinen myös siitä näkökulmasta, että omat varat käytännössä nopeuttavat maahanmuuttajan siirtymistä turvan hakijasta Suomen rakentajaksi. Suomessa tarvitsee nipun ammattilupia, oli sitten bussinkuljettaja, rakennusmies tai lääkäri. Pelkkiin lupaviranomaisten asiointimaksuihin kuluu satoja euroja, samoin vaadittuihin suomen kielen kursseihin.

Suomelle parhaita tulijoita ovat ne, joilla on kykyä, halua ja varoja raivata tätä viidakkoa jo turvapaikkapäätöstä odotellessa. Heillä on parhaat mahdollisuudet työllistyä nopeasti.

Olisi onnetonta laitostaa nämäkin tulijat jonottamaan vuosia työvoimatoimiston kielikursseille.

Kai Mykkänen

kansanedustaja (kok), Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat