Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa palkasta voisi olla verotonta

Perustulon rahoituksessa auttaisi vähenevä byrokratia ja sosiaaliturvan yksinkertaistuminen, jolloin monet paperinpyörittäjät voisivat siirtyä tuottavaan työhön.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lehtitietojen mukaan työryhmät miettivät, millaista perustulomallia Suomessa alettaisiin kokeilla. On eräs mahdollisuus, joka ei lisäisi menoja mutta vähentäisi tarpeetonta rahankierrätystä, koska kaikki eivät tarvitse lisärahaa palkkansa päälle vaan saisivat sen verohelpotuksena.

Malli on seuraava: Jokainen täysi-ikäinen Suomen kansalainen saisi ansaita palkkatulona tai eläkkeenä esimerkiksi 650 euroa kuukaudessa verottomana. Ellei tähän kykene, niin saisi Kelalta tämän perustulosta puuttuvan osan. Alaikäisestä lapsesta saisi lisäksi 200 euroa verottomana. Työtön nelihenkinen perhe, jossa on kaksi lasta, saisi siis kuukaudessa 1 700 euroa perustuloa.

Työssä käyvät saisivat saman summan tuloistaan verottomana. Heille Kela ei maksa mitään lisätuloa. Ylimenevistä tuloista maksetaan veroa normaalisti. Perustulo olisi kulukorvaus elämiseen hyvinvointi-Suomessa.

Miten perustulo rahoitetaan? Poistetaan toimeentulotuki, kansaneläke, opintotuki, asumistuki, lapsilisät, työttömyyskorvauksen perusosa ynnä muut sosiaalietuudet, joita siis perustulo korvaisi.

Verovähennysoikeutta karsitaan osittain, koska osa palkasta tulisi verottomana. Perustulon rahoituksessa auttaisi vähenevä byrokratia ja sosiaaliturvan yksinkertaistuminen, jolloin monet paperinpyörittäjät voisivat siirtyä tuottavaan työhön.

Tällainen perustuloratkaisu vähentäisi valtion tuloja mutta myös menoja. Tarpeeton rahan pyörittäminen vähenisi olennaisesti. Sosiaali- ja terveysministeriö määrittelisi summan, jolla pitäisi Suomessa tulla toimeen, ellei tee palkkatyötä. Se olisi minimipalkka tai eläke verottomana.

Matti Seppälä

Iittala, Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat