Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edullisinta on matkustaa matkakortilla

Jos lippujen hintoja laskettaisiin ja vuorojen määrää lisättäisiin, kuntien tulisi lisätä omaa tukeaan tai tarvittaisiin uusia rahoituslähteitä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Toni Ohvo Kirkkonummelta toivoi edullisempia matkoja ja enemmän bussivuoroja (HS Mielipide 24.1.).

HSL:n lippujärjestelmässä on edullisinta matkustaa matkakortille ladatuilla kausi- tai arvolipuilla.

Lipputuloilla katetaan noin puolet HSL:n kustannuksista, jäsenkunnat rahoittavat toisen puolen. Kuntien tuki kohdennetaan matkakortille ladattujen lippujen hintoihin.

Suurin tuki on säännöllisesti joukkoliikennettä käyttävien henkilökohtaisissa kausilipuissa, joita myydään vain HSL-kuntien asukkaille. Kirkkonummelta Helsinkiin matkustava aikuinen maksaa 30 päivän kausilipustaan keskimäärin 5 euroa päivässä. Sillä hän voi tehdä rajattoman määrän matkoja eri joukkoliikennevälineissä koko HSL-alueella.

Jäsenkunnan sisäisessä liikenteessä vastaava kausilippu maksaa noin 1,75 euroa päivässä. Lapset (7–16 vuotta) ja opiskelijat matkustavat vielä edullisemmin, koska he maksavat vain puolet aikuisten hinnoista.

Kertamatkoilla kalleinta on matkustaa kuljettajalta tai konduktööriltä ostetulla kertalipulla, koska siihen ei kohdisteta kuntien tukea. Matkakortin arvolla ostettuna kertalippu tulee edullisemmaksi: aikuisen matka Kirkkonummelta Helsinkiin maksaa 6,09 euroa. Lapset ja opiskelijat matkustavat puoleen hintaan.

HSL:n lippujen hinnankorotuksiin vaikuttavat muun muassa suuret joukkoliikennehankkeet kuten Kehäradan käyttöönotto viime vuonna ja ensi elokuussa liikennöinnin aloittava Länsimetro.

Toisaalta suurten raideliikennehankkeiden toteutuminen parantaa joukkoliikenteen toimivuutta merkittävästi. Jos lippujen hintoja laskettaisiin ja vuorojen määrää lisättäisiin, kuntien tulisi lisätä omaa tukeaan tai tarvittaisiin uusia rahoituslähteitä.

Pirkko Lento

osastonjohtaja, HSL Matkustajapalvelut

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat