Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääntäminen on asiantuntijatyötä

Käännöstoimistoissa käännetään joka päivä laaja kirjo eri erikoisalojen tekstejä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Talouspolitiikan arviointineuvosto on saanut julkisesti moitteita julkaistuaan raportin Suomen talouspolitiikasta yllättäen vain englanniksi.

Raportista on julkaistu Suomen kansalliskielillä ainoastaan tiivistelmät, mitä muun muassa hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää on pitänyt kielielitistisenä.

Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtajan, professori Roope Uusitalon mukaan neuvoston resurssit eivät riitä kääntämään raporttia itse eikä raporttia kannata käännättää käännöstoimistossa, sillä talousteksti vaatii erityistä asiantuntemusta.

Kommentti kuvastaa melko yleistä ylimielisyyttä käännöstoimistojen työtä ja käännöstiedettä kohtaan, jota ei sentään olisi yliopiston professorilta odottanut.

Käännöstoimistoissa käännetään joka päivä laaja kirjo eri erikoisalojen tekstejä. Lisäksi useimmat kääntäjät ovat erikoistuneet eri aloille ja monilla on myös jonkin muun alan koulutus käännösosaamisen lisäksi. On muun muassa tekniikan, oikeustieteen ja lääketieteen osaajia, luovien markkinointikäännösten taitajista puhumattakaan.

Moni kielitaitoinen osaa mielestään myös kääntää, vaikka kääntäjän ammatti on asiantuntijatyötä siinä missä moni muukin. Onko erikoisalojen asiantuntijoilla itsellään kääntämiseen tarvittavaa asiantuntemusta?

Katja Virtanen

puheenjohtaja, Suomen käännöstoimistojen liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat