Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki jää jälkeen koulujen digitalisaatiossa

Kouluihin pitäisi saada avoimia verkkoja ja lisää laitteita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Luin Helsingin Sanomista jutun koulujen digitalisaatiosta (30.1.). En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on huolissaan, kun tutkimuksen mukaan kolmannes peruskoulun oppilaista ei käytä tietotekniikkaa ja peruskoulun opettajista ainoastaan 60 prosenttia on saanut työnantajaltaan kannettavan laitteen.

Omat kokemukseni asiasta ovat vieläkin huonompia. Työskentelen yhtenäisessä peruskoulussa, jossa on noin 450 oppilasta. Yhdelläkään opettajalla ei ole työnantajan maksamaa tablettia tai kannettavaa tietokonetta. Kaikkien oppilaiden kesken on käytössä kuusi tablettia, joilla ei pääse verkkoon. Oppilaiden käytössä on myös 15 pöytätietokonetta.

Muutama vuosi sitten saimme 20 kappaletta kannettavia tietokoneita. Niiden saaminen toimintakuntoon kesti yli vuoden. Sen jälkeen odottelimme kaksi vuotta, että kouluun saatiin langaton verkko, johon koneilla voi kirjautua. Sitten todettiin, ettei langattoman verkon kapasiteetti riitä noin monen tietokoneen samanaikaiseen kirjautumiseen. Nyt koneet lojuvat käyttökelvottomina varastossa.

Taannoin Helsingin Sanomien jutussa sanottiin, että Helsingin kouluissa toteutetaan digiloikka hyödyntämällä oppilaiden omia laitteita. Lausunnon antaja ei ilmeisesti tiennyt, että Helsingin kaupungin opetusviraston tietohallinto on estänyt verkkoon kirjautumisen muilla kuin viraston omilla laitteilla.

Näin ollen sen paremmin opettajat kuin oppilaatkaan eivät pysty hyödyntämään omia laitteitaan opetuksessa. Edes noilla koulun omilla tableteilla ei pysty kirjautumaan koulun verkkoon, koska niihin ei pysty asentamaan vaadittavaa käyttäjäprofiilia.

Jos Helsinki aikoo toteuttaa edes jonkinlaista edistymistä tietotekniikassa, muutoksen tulisi alkaa tietohallinnosta.

Kouluihin pitäisi saada avoimia verkkoja ja lisää laitteita. Opettajien täydennyskoulutus on turhaa, jos heille ei anneta mahdollisuutta hyödyntää oppimiaan taitoja.

Mielenkiinnolla odotan, miten Helsingissä aletaan noudattaa kaupungin laatimaa opetussuunnitelmaa ensi syksynä, kun valtaosa tarvittavista laitteista puuttuu.

Ville Jokinen

luokanopettaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat