Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tohtoreita tarvitaan myös tulevaisuudessa

Tohtoriopinnot antavat erinomaiset mahdollisuudet työllistyä niin akateemiseen maailmaan kuin elinkeinoelämäänkin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tohtorikoulutettujen kasvava työttömyys on herättänyt keskustelua viime viikkoina. Huoli on ymmärrettävää ryhmässä, jossa perinteisesti on vallinnut lähes täystyöllisyys. Kuitenkin tohtorien työttömyys on edelleen alle 4 prosenttia, kun koko työvoiman osalta luvut ovat 2–3 kertaa suurempia. Tohtoriopinnot antavat siis edelleen erinomaiset mahdollisuudet työllistyä niin akateemiseen maailmaan kuin elinkeinoelämäänkin.

Tohtoreita myös tarvitaan: suurta arvonlisää tuottavat osaamisintensiiviset teollisuuden alat edellyttävät syvällistä osaamista, kykyä toimia kansainvälisissä verkostoissa sekä kykyä hankkia ja omaksua uutta tietoa nopeasti. Nelivuotinen tohtorikoulutus antaa näihin erinomaiset valmiudet.

Erityisesti tohtoreita tarvitaan digitalisaation, automatisaation ja palvelumuotoilun, biotalouden, uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvan energiatuotannon sekä cleantechin kasvavilla aloilla. Aalto-yliopiston toimialat tekniikka, talous, taide ja muotoilu vastaavat juuri näihin haasteisiin, mikä heijastuu valmistuvien tohtoreiden hyvänä työllistymisenä.

Aalto-yliopiston tohtorikoulutusta kehitettäessä on huomioitu se, että valtaosa valmistuvista tohtoreista sijoittuu tulevaisuudessa akateemisen maailman ulkopuolelle. Viestintä-, johtamis- ja yrittäjyystaitoja kehitetään systemaattisesti osana tohtorikoulutusta, ja suuri osa väitöskirjoista tehdään yhteistyössä yritysten kanssa.

Aalto-yliopiston valmistuvista tohtoreista noin kolmasosa on ulkomaalaisia ja noin kolmasosa sijoittuu työelämään Suomen rajojen ulkopuolelle. He ovat erinomainen kontaktiverkosto suomalaiselle yliopisto- ja yritysmaailmalle. Suomeen sijoittuvat ulkomaiset tohtorit puolestaan tuovat erinomaista kieli- ja kulttuuriosaamista kotimaiselle kentälle. Nämä osaajat ovat valtava resurssi yhteiskunnallemme.

Koulutus on investointi, joka on kannattava sekä yksilölle että yhteiskunnalle.

Tuija Pulkkinen

vararehtori, tutkimus ja

innovaatiot, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat