Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijavalinnan uudistus aiheuttaa stressiä, ylivarovaisuutta ja jopa pelkoa

Mitä jos ensimmäinen paikka ei olekaan se oikea eikä vaihtaminen toiselle alalle onnistukaan?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Syksyn 2014 opiskelijavalinnoissa korkeakoulut saivat luvan varata paikkoja ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville. Kevään 2016 opiskelijavalinnoissa korkeakoulut velvoitetaan varaamaan paikkoja ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville opiskelijoille.

Opiskelijavalintauudistuksen tavoite on alentaa korkeakouluopintojen aloittamisikää, saada korkeakoulutukseen aikaisempaa enemmän aidosti uusia opiskelijoita ja kohdentaa opiskelupaikat entistä paremmin. Pyrkimyksenä on nopeuttaa korkeakoulutuksesta työmarkkinoille siirtymistä ja parantaa työllisyysastetta.

Ajatus opiskelijavalintauudistuksen takana on hyvä, mutta aukoton se ei ole. Uudistuksen seurauksena yhä useampi lukiolainen harkitsee välivuoden pitämistä.

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT julkaisi vuoden 2015 alussa tutkimuksen Kun koulu loppuu. Sen mukaan runsas neljännes nuorista aikoo pitää välivuoden lukion jälkeen, kun edellisvuonna vain viidennes suunnitteli välivuoden pitämistä.

Nuorten tulee olla entistä varmempia siitä, mille alalle he aikovat opiskelemaan lukion jälkeen, sillä vastedes jo opiskelevien ja tutkinnon suorittaneiden on vaikeampi päästä sisälle korkeakouluihin. Tämä ei ole kovin järkevää, sillä jo mainitun Taloudellisen tiedotustoimiston tutkimuksen mukaan vain noin 18 prosenttia lukiolaisista tietää varmasti, mille alalle he haluavat opiskelemaan lukion jälkeen.

Itse kuulun siihen 82 prosenttiin lukiolaisista, jotka eivät ole vuorenvarmoja siitä, mitä ja minne he haluavat opiskelemaan. Opiskelijavalintauudistus aiheuttaa stressiä, ylivarovaisuutta ja jopa pelkoa. Mitä jos ensimmäinen paikka ei olekaan se oikea eikä vaihtaminen toiselle alalle onnistukaan, koska opiskelupaikkoja on entistä vähemmän tarjolla niille, jotka on jo hyväksytty johonkin korkeakouluun?

Opetus- ja kulttuuriministeriö kuitenkin vakuuttaa, että korkeakouluissa opiskelevien ja korkeakoulututkinnon jo suorittaneiden mahdollisuudet hakeutua ja tulla valituksi uuteen koulutukseen turvataan. Lisäksi siirto-opiskelijavalintoja kehitetään muun muassa tarjoamalla yhteishaun ulkopuolisia joustavia tapoja hakeutua uuteen koulutukseen. ”Yhteishaun ulkopuoliset joustavat tavat” särähtävät ainakin omaan korvaani, eivätkä ne kuulosta erityisen luotettavilta. En löytänyt mitään varsinaista tietoa siitä, mitä nuo tavat käytännössä tarkoittavat.

Opiskelijavalintauudistuksen ensimmäinen vaihe on kuitenkin vasta otettu käyttöön, joten on vaikea sanoa, mitä tulevaisuudessa todella tapahtuu.

Opiskelijavalintauudistus voi osoittautua toimivaksi. Mutta mikäli välivuoden pitäjien määrä pysyy yhtä suurena tai jopa kasvaa entisestään, korkeakouluista työmarkkinoille siirtyminen ei nopeudu vaan päinvastoin hidastuu.

Anne Niemi

lukio-opiskelija

Janakkala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat