Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkön siirto- ja jakeluverkostojen määräysvalta lähemmäs asiakkaita

Siirtopalvelujen tarvitsijat ovat joutuneet muutaman vuoden aikana jo useasti kohtuuttomien korotusten uhreiksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sähkönsiirron hinnoittelu on Suomessa karannut käsistä.

Suuret sähköalan toimijat kuten Fortum ja Vattenfall hankkivat taannoin omistukseensa siirto- ja jakeluverkkoja sähkömarkkinalain voimaantulon jälkeen. Siirtohinnat nousivat. Omistuksilla rahastettiin siirtopalvelujen käyttäjiä, siis kaikkia sähkön käyttäjiä. Kiinnostus verkkoliiketoimintaan kasvoi, ja verkostojen arvo nousi. Pääomasijoittajat ostivat kilvan verkkoyhtiöitä. Ja taas siirtohinnat nousivat.

Siirtopalvelujen tarvitsijat ovat joutuneet muutaman vuoden aikana jo useasti kohtuuttomien korotusten uhreiksi. Viimeaikaiset korotukset ovat olleet jopa 30 prosentin luokkaa.

Mikä siis neuvoksi? Sähkömarkkinalaki antaa verkoston omistajalle mahdollisuuden saada kohtuullinen tuotto verkosto-omaisuudelleen. Tuottoprosentin määrää viranomainen sähkömarkkinalain perusteella. Tuottoprosentti tulee pitää sellaisella tasolla, jolla sijoittajien (rahastajien) kiinnostus verkoston omistajuudesta vähenee.

Tämän seurauksena verkkoyhtiöitä tulee myyntiin kohtuullisella hinnalla.

Siirto- ja jakeluverkostojen omistajuus pitää saada uudelle pohjalle. Eräs mahdollisuus voisi olla uusissa maakuntahallintomalleissa.

Valtion ja maakuntien tulisikin yhdessä lähteä hakemaan ne keinot ja konstit, joilla verkostojen omistus ja määräysvalta saadaan lähemmäksi siirtopalveluiden tarvitsijoita.

Meillä Suomessa oli ja on edelleenkin muutamia maakunnallisia sähköyhtiöitä, jotka toimivat maakuntien ehdoilla ja kilpailukykyisesti.

Kauko Vierimaa

Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat