Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtohintojen korotukset tuntuvat sietämättömiltä

On täysin käsittämätöntä, että toiminta-alueellaan monopoliasemassa oleva Caruna saa hinnoitella palvelunsa miten tahtoo.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen suurimman sähkönsiirtoyhtiön Carunan ilmoitus siirtolaskun huimasta, liki 30 prosentin korotuksesta maaliskuun alusta lukien on nostattanut melkoisen kohun.

Koska sähköverkkoluvat myöntää Energiavirasto, sen kuvittelisi myös valvovan siirtohinnoittelun kohtuullisuutta. Johtaja Veli-Pekka Saajon mukaan Energiavirasto ei kuitenkaan valvo yksittäisiä korotuksia, vaan yhtiöitä kokonaisuutena (Iltalehti 29.1.). Saajo kylläkin toteaa, ettei muista korotusten olleen koskaan näin suuria.

Kuluttajan kannalta tilanne on sietämätön. On täysin käsittämätöntä, että toiminta-alueellaan monopoliasemassa oleva Caruna saa hinnoitella palvelunsa miten tahtoo, eikä lainsäädäntö tai viranomainen puutu asiaan millään tavalla.

Pohjattoman ahneen Carunan monopoliasema on purettava, ja sähkönsiirron ja verotuksen kustannukset on asetettava tolkulliselle tasolle.

Siirtoverkkojen mielekäs omistuspohja on mietittävä uudelleen. Carunan omistaa nykyisin neljä pääomasijoittajaa: australialainen First State Investments (40 %), kanadalainen Borealis Infrastructure (40 %) sekä suomalaiset Keva (12,5 %) ja Elo (7,5 %). Kevalla ja Elolla ei ole edustajia Carunan hallintoelimissä. Kaksi ensin mainittua ovat globaalisti toimivia, tuottoa metsästäviä ja aggressiivista verosuunnittelua harjoittavia jättiläisiä. Emoyhtiöineen ne hallinnoivat satojen miljardien eurojen varoja.

Carunan kohtuuttomista siirtohintojen korotuksista on viime kädessä kiittäminen Jyrki Kataisen (kok) hallitusta. Se päätti vuonna 2013 Fortumin sähkönsiirron myymisestä pääomasijoittajille. Valtionyhtiöiden omistusohjauksesta tuolloin vastannut ministeri Pekka Haavisto (vihr) perusteli myyntiä kotimaisten investointien rahoitustarpeella. Hallituksen ministereistä ainoastaan Paavo Arhinmäki (vas) esitti eriävän mielipiteen ihmetellen hyvää ja tasaista viiden prosentin tuottoa takovan yhtiön myynnin mielekkyyttä.

Tyhmyydestä sakotetaan maaliskuun alusta alkaen joka kuukausi.

Sakari Herranen

Merikarvia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat