Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harkintaa valtion omaisuuden myyntiin

Presidentti Kekkosen aikana hankittua kansallisomaisuutta ei tulisi myydä – ainakaan pilkkahintaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Caruna Oy:n tapaus sähkönsiirron hinnankorotuksineen ja verosuunnitteluineen alkaa muistuttaa Kemiran lannoiteteollisuus Kemira Grow How’n myyntiä norjalaiselle Yaralle. Kaupan seurauksena lannoitteiden hinnat lähes tuplaantuivat myyntiä seuranneena vuonna, mikä oli erittäin raskas isku suomalaisille viljelijöille.

Helsingin Sanomat kertoi joitakin vuosia sitten ekonomisti Jaakko Kianderin laskeneen, että valtion omaisuuden myynti viidessätoista vuodessa ennen vuotta 2008 aiheutti valtiolle viidentoista miljardin euron tappion. Jos omaisuutta ei olisi myyty, valtio olisi saanut siitä osinkotuloja noin 15 miljardia euroa ja omaisuus olisi edelleenkin valtiolla tuottamassa lisäosinkoja.

Valtio myi vuosituhannen vaihteessa muun muassa Fortumia, Stora Ensoa, langattomien viestintäverkkojen verkko-operaattori Digitan ja edellä mainitun Kemiran lannoiteteollisuuden.

Viime vaalikaudella Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallitukset myivät muun muassa Soneraa, vaikka valtio sai siihen sijoitetulle pääomalle yli kuuden prosentin tuoton ja velkaa lähes nollakorolla.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan ”valtion tase on pantava töihin”. Se on ymmärrettävä piiloviestiksi valtion omaisuuden edelleen yksityistämisestä.

Toivottavasti menneistä virheistä on opittu, eikä pääosin presidentti Kekkosen aikana hankittua kansallisomaisuutta myydä – ainakaan pilkkahintaan.

Taito Taskinen

Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat