Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiskurihintainen koulutus ei houkuttele opiskelemaan Suomeen

EU- ja Eta-maiden ulkopuoliset opiskelijat pääsevät siis edullisella kymppitonnin minimihinnalla yliopistoon, joka pihistelee henkilökunnassa ja nuukailee tutkimuksessaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Uutinen Helsingin yliopiston lukuvuosimaksujen haarukasta EU- ja Eta-maiden ulkopuolisille opiskelijoille (HS Kaupunki 30.1.) oli typerryttävä. Vuosittainen veloitus vaihtelee tulevaisuudessa 10 000 ja 25 000 euron välillä, ja hinnoittelu pohjautuu ilmeisesti jonkinlaisiin kansainvälisiin vertailukohteisiin. Tämä perustelu osoittaa melkoista itsevarmuutta ja ilmiantaa samalla yliopiston korkean käsityksen omasta viiteryhmästään.

Pikainen tarkistus paljastaa muun muassa sen, että Helsingin yliopisto tunkeilee hintaluokassa, johon kuuluu useita linjoja esimerkiksi brittiläisistä Oxfordin ja Cambridgen yliopistoista. Suopeimmankin yliopistosijoitusten listauksen mukaan näiden kahden ja Helsingin yliopiston väliin jää vähintään kuusikymmentä oppilaitosta.

Helsingin yliopisto ei kuitenkaan ole sallinut tämän tosiseikan haitata, kun se on visioinut megalomaanisia kangastuksiaan siitä, miten sen vastustamaton viehätysvoima lumoaa maailman opiskelijat.

Kaiken tämän itsepetoksella ilakoinnin huipuksi Helsingin yliopisto on ilmoittanut irtisanovansa ja muilla tavoin vähentävänsä yhteensä yli 900 työntekijää. Mutta ei tämä vielä mitään: kokonaisuudessaan yliopisto kaavailee säästävänsä 86 miljoonaa euroa.

Millainen myyntipuhe! EU- ja Eta-maiden ulkopuoliset opiskelijat pääsevät siis edullisella kymppitonnin minimihinnalla yliopistoon, joka pihistelee henkilökunnassa ja nuukailee tutkimuksessaan. Kaiken kukkuraksi yliopisto sijaitsee maassa, jossa talous luuhaa, huomattava määrä ihmisistä on muukalaisvastaisia ja ilmasto on lievästi sanottuna oikullinen. Kyllä vain – sinnehän kaikki lahjakkuudet hakeutuvat.

Surullisinta on silti se, että Helsingin yliopisto tuntee tarvetta kuokkia maailman kärkiyliopistojen piireissä niinkin epäolennaisessa asiassa kuin kalleudessa. Kiskurihintainen koulutus ei houkuttele maahamme ketään mutta pitää kyllä takuuvarmasti loitolla ne ihmiset, joista voisi koitua tulevaisuudessa yhteiskunnallisia hyötyvaikutuksia.

Roy Sandberg

valtiotieteiden opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat