Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismainen yhteistyö vaatii poliittista johtajuutta

Suomi ei pysty rahoittamaan hyvinvointia, mikäli rajoja ruvetaan sulkemaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) edustaa kirjoituksessaan ”Pohjoismainen yhteistyö kestää myös kriisit” (HS Vieraskynä 29.1.) optimismia, joka ei valitettavasti täsmää pohjoismaisen yhteistyön usein karun arjen kanssa. Yhteistyö tuottaa selvityksiä ja raportteja, joiden laatu on hyvin vaihtelevaa ja jotka hyvin harvoin johtavat päätöksiin.

”Rajaton Pohjola” ja ”Pohjoismainen hyöty” ovat yhteistyön näkyviä iskulauseita. ”Käyttämättömien mahdollisuuksien yhteistyö” kattaa paremmin nykytilannetta.

Poliittisen johtajuuden puuttuminen on suurin ongelma. Pääministerit kokoontuvat pari kertaa vuodessa, mutta he eivät tee päätöksiä. Kaikki ministerit ovat hyvin harvoin läsnä eri neuvostojen kokouksissa. Päätökset – silloin kun niitä ylipäätään tehdään – ovat ympäripyöreitä. Asioiden valmistelu on liian usein heikkolaatuista, kun ministereiden ohjeistus puuttuu. Pohjoismaiden neuvoston (PN) eri maiden kansanedustajat käyvät kokouksissaan vilkasta keskustelua, mutta he linjaavat hyvin harvoin yhteistyöstä.

Mikäli Bernerin optimismille halutaan enemmän katetta, tarvitaan toimenpiteitä. Pääministereiden tulisi selkeästi linjata pohjoismaista yhteistyötä. Lisäksi yhteistyöministereiden asemaa maiden hallituksissa pitäisi selkeyttää ja vahvistaa. Pohjoismaiden neuvoston pitäisi käyttää sille kuuluvaa valtaa määrätietoisemmin.

Päätökset eivät sido jäsenmaita kuten EU:ssa. Tämä heikkous voidaan pitkälti ohittaa, jos ministerit ohjaavat huolellisesti asioiden valmistelua ja jos neuvostojen kokouksissa tehdään selkeitä päätöksiä, vaikka yksimielisyyteen ei aina päästäisikään. Asiaa auttaa, kun jokaiseen päätökseen liitetään aikataulu, jonka puitteissa päätökset toteutetaan, ja kun maat raportoivat toisilleen säännöllisesti asioiden etenemisestä.

Määrätietoisempi yhteistyö voisi tuottaa hyviä tuloksia monella alalla. Uusia rajaesteitä syntyy joka vuosi, kun määräyksiä ei koordinoida ja kun EU-päätöksiä pannaan täytäntöön eri tavalla eri maissa. Yhteisistä markkinoista huolimatta protektionismia on esimerkiksi rakennusalalla.

Nykyistä laajempi pohjoismainen yhteistyö tutkimuksessa ja opetuksessa voisi tuottaa suurta hyötyä kaikille. Tämä on osoitettu monessa selvityksessä. Moni toisessa Pohjoismaassa työskentelevä on joutunut vaikeuksiin sairastuttuaan tai jäätyään työttömäksi tai työkyvyttömäksi, kun sosiaalietuja myönnetään Pohjoismaissa erilaisin perustein.

Pohjoismaiseen yhteistyöhön suhtaudutaan myönteisesti. Tehostamalla yhteistyötä voidaan ehkä saada laajempaa tukea muuhunkin Suomen kannalta tärkeään yhteistyöhön.

Viennistään riippuvainen Suomi ei pysty rahoittamaan hyvinvointia, mikäli ruvetaan sulkemaan rajoja ja kehittämään uusia rajaesteitä.

Toivotan menestystä päätöksentekijöille, jos he ryhtyvät toden teolla vahvistamaan pohjoismaista yhteistyötä.

Ole Norrback

yhteistyöministeri 1991–1999

Vaasa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat