Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaista yhteistyötä vaivaa sitoutumisen puute

Suomen tulisi itse arvioida pohjoismaisen yhteistyön poliittinen ja taloudellinen merkitys.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pohjoismainen yhteistyö on kuin lohenkalastus: sitä kannattaa tehdä, vaikka tuloksia ei aina saavuteta.

Ministeri Anne Bernerin (kesk) kirjoitus ”Pohjoismainen yhteistyö kestää myös kriisit” (HS Vieraskynä 29.1.) oli kattava ja monipuolinen. Keskeinen sanoma oli selvä: Pohjoismaat ovat Suomen tärkein viiteryhmä, olipa tilanne mikä tahansa.

Toisaalta jokainen poliitikko käyttää pohjoismaista yhteistyötä viimeisenä oljenkortenaan, jos ei ole mitään muuta sanottavaa. Irtonaisia sanoja on helppo lausua, mutta päätöksiä on vaikeampi tehdä, ja päätösten toimeenpano on vaikeaa.

Suomen tulisi itse arvioida pohjoismaisen yhteistyön poliittinen ja taloudellinen merkitys – kriittisesti ja tulevaisuutta kartoittaen. Yhteisiä selvityksiä on tehty jo tarpeeksi.

Pohjoismaisen yhteistyön ongelma on aina ollut sitoutumisen puute. Asioista sovitaan, mutta useasti esimerkiksi ruotsalaiset eivät toimi sovitun mukaisesti. Nato-Tanska on jo varsin kaukana, ja Norjalla on öljy, kaasu ja Nato.

Kaupan rajaesteitä on poistettu vuosikymmeniä, mutta niitä on edelleen. Pakolaiskriisi vaikeuttaa henkilöiden vapaata liikkuvuutta. Puolustusyhteistyö häviää laskelmointiin siitä, paljonko kannattaa sitoutua naapuriin.

Sampsa Saralehto

dosentti, Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat