Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksilöllinen oppiminen tuo tuloksia

Perusasiat tulee opetella kunnolla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Venla Partonen (HS Mielipide 2.2.) nosti esiin hyvässä kirjoituksessaan tärkeän asian, jonka ei toivoisi unohtuvan koulun uudistusvaatimusten keskellä: perusasiat tulee opetella kunnolla. Monet opettajat ja tutkijat ovat havainneet, että perusasioiden perusteellinen opettelu maksaa itsensä takaisin myöhemmin, vaikka se aluksi saattaa näyttäytyä ”hitaampana” oppimisena.

Totta on sekin, että oppilaat oppivat eri tahtiin – joku tarvitsee enemmän aikaa kuin toinen. Useat opettajat Suomessa ja ulkomailla ovat soveltaneet menetelmiä, jossa oppilaat opiskelevat omaan tahtiinsa ja siirtyvät seuraavaan aiheeseen vasta, kun hallitsevat edellisen. Tällaista lähestymistapaa on sovellettu varsinkin matematiikassa ja luonnontieteissä, joissa oppiaines on usein kumuloituvaa eli seuraavan aiheen hallinta edellyttää edeltävän osaamista.

Oppilaiden eteneminen omaan tahtiin mahdollistaa myös oppiaineksen räätälöimisen kullekin sopivaksi. Tämä edellyttää jatkuvaa arviointia, mikä toisaalta mahdollistaa niiden asioiden tunnistamisen, joissa oppilas tarvitsee lisää harjoitusta siirtyäkseen seuraavaan aiheeseen. Tutkimustulokset tukevat tämänkaltaista opetusta.

Tutkimus ei kuitenkaan tue väitettä erilaisista oppimistyyleistä (kuten visuaalinen tai auditiivinen oppija). Vaikka monella meistä saattaa olla tuntemus siitä, mikä opiskelutapa tuntuu mieluisimmalta tai tehokkaimmalta, tämä ei vastaa sitä, miten oikeasti opimme tehokkaimmin. Ihmiset ovat usein huonoja arvioimaan omaa oppimistaan.

Entä pitääkö kissan osata haukkua tai kokin muistaa maailmansodan syttymisen syyt, eli miksi kaikkien pitäisi opiskella samat asiat koulussa?

Ottamatta kantaa yleissivistävyyden puolesta kannatan sitä, että kouluissa opiskellaan laajasti monia eri asioita. Oman kiinnostuksen kohteen tai vahvuusalueen löytäminen edellyttää monesti sitä, että kokeilee asioita. Mistäpä sitä tietää olevansa lahjakas historioitsija ennen kuin kokeilee?

Harva lukiolainenkaan tietää, miksi haluaa isona. Minulle se on selvinnyt vasta yliopisto-opintojen aikana – ehkä.

Tommi Kokkonen

väitöskirjatutkija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat