Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilöautojen päästöjen mittaustapaa muutetaan olennaisesti

Komissio on valmistellut jo vuosia täydentävää mittausta, jotta tulokset vastasivat paremmin todellisessa liikenteessä syntyviä päästöjä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Euroopan parlamentin varapuhemies Anneli Jäätteenmäki arvioi henkilöautojen päästöjä koskevaa lakia taivutettavan autoteollisuuden tarpeisiin (HS 27.1.). Myös europarlamentaarikko Heidi Hautala nosti haastattelussaan (HS 28.1.)esille päästönormien löyhentämisen.

Lainmuutoksessa on kyse mittaustavan muutoksesta, ei normien lieventämisestä. Nykyisin autojen päästöjä säännellään NEDC (New European Driving Cycle) -testillä, joka tehdään laboratoriossa tarkoin määritellyin ajovastuksin vakioiduissa olosuhteissa.

Jokainen autoilija tietää, että sääolosuhteet, yksilöllinen ajotapa ja -sykli vaikuttavat merkittävästi auton kulutukseen ja päästöihin. Komissio on valmistellut jo vuosia NEDC-testiä täydentävää mittausta, jotta tulokset vastasivat paremmin todellisessa liikenteessä syntyviä päästöjä. Uusi RDE (Real Driving Emissions) -testi tehdään liikenteessä ajaen.

NEDC-testin nykyiset raja-arvot ovat Euro 6 -normin mukaisia. Asiantuntijoista koostuva työryhmä on ehdottanut, että RDE-testissä nämä laboratorio-olosuhteille laaditut raja-arvot voitaisiin alkuvaiheessa ylittää 2,1-kertaisesti ja vuodesta 2020 alkaen 1,5-kertaisesti.

Kertoimia tarvitaan, koska uusi mittaustapa tuottaa samalla ajoneuvolla erilaisia arvoja kuin NEDC-testi.

RDE-mittausta ei voi vakioida, vaikka se suoritettaisiin aina samalla reitillä, sillä liikennetilanteet ja sääolot ovat muuttuvia. Lisäksi eri mittalaitevalmistajien mittaustuloksissa on havaittu suuria eroja. Tilannetta voitaisiin verrata siihen, että Cooperin testi muutettaisiin ylämäessä juostavaksi – uudet tulokset eivät suoraan olisi vertailtavissa vanhan testin tuloksiin.

Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovat autoteollisuudelle olennaisen tärkeitä kilpailuetuja, ja autoteollisuus on sitoutunut päästöjen vähentämiseen.

RDE-testiä koskevat päätökset on tärkeää tehdä mahdollisimman pian niin eurooppalaisen autoteollisuuden kilpailukyvyn kuin ilmastonmuutoksen torjunnan ja ilman laadun parantamisenkin kannalta.

Tero Kallio

toimitusjohtaja, Autotuojat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat