Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeakoulupolitiikka tarvitsee uuden strategian

Maailmalla verkkokurssi ohjaa maksullisen koulutuksen äärelle

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat parin viime vuoden aikana irtisanoneet yli 4 000 ihmistä. Syynä on maan heikko kilpailukyky. Julkisen sektorin on säästettävä pakon edessä. Siksi myös koulutuksesta leikataan.

Teknologinen kehitys on ollut viime vuosikymmeninä kilpailukyvyn keskeinen lähde. Yksityinen sektori panostaa teknologiseen tuotekehitykseen, jotta tuotteet pärjäisivät maailmalla. Tämä perusoppi näyttää julkisesti rahoitetuilta yliopistoilta ja ammattikorkeakouluilta unohtuneen. Myös niiden olisi pitänyt kehittää ydintuotettaan opetusta ja huomioida siinä teknologian mahdollisuudet.

Nykyisin maailman parhaiden yliopistojen kurssitarjontaa on hyvin kattavasti verkossa. Suomalaisten korkeakoulujen ilmainen kurssitarjonta verkossa on lähes olematonta. Verkkokurssitarjonta on brändin luoja, se ohjaa korkeakouluvalintoja.

Maailmalla verkkokurssi ohjaa maksullisen koulutuksen äärelle. Jos et ole verkossa, et ole olemassa.

Nykymaailmassa töitä tehdään erilaisia it-ohjelmistoja hyödyntäen. Nämä ohjelmistot ovat nykyajan työkaluja. Niitä on erityisen luontevaa käyttää ja myös opiskella verkossa. Erityisesti ammattikorkeakoulujen tulisi opettaa näitä työkaluja työelämään valmistuville opiskelijoille.

Käytännössä tämä tarkoittaa merkittäviä panostuksia ohjelmistotyökaluihin. Näitä panostuksia ei ole tehty.

Pelkään, että ilman työkaluja opetuksemme on kelvotonta. Suomen kilpailukyky murenee entisestään.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on vaatinut yliopistoilta ja korkeakouluilta profilointia. Tämän on yleensä ymmärretty tarkoittavan kilpailua erilaisen opetussisällön avulla. Julkisessa keskustelussa viitataan usein siihen, että samaa aihetta opetetaan useissa eri yliopistoissa eri puolilla maata.

Nettikorkeakoulun keskeinen kilpailukeino on erilainen toimintatapa. Suomalaisen korkeakoulupolitiikan on ollut hyvin vaikea tarttua tähän uuteen toimintatapaan, sillä nettipohjainen korkeakoulu ei tunnista maakunnallisia eikä kansallisia rajoja.

Korkeakoulut ovat maailmalla globalisoitumassa tavalla, jota ei enää hallinnoida kansallisvaltioiden kabinettipolitiikalla. Suomalainen korkeakoulupolitiikka tarvitsee uudenlaisen strategian ja uudenlaisia rakenteita.

Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta on todennut taloustieteilijä Joseph Schumpeterin luovan tuhon käsitteeseen viitaten, että ”Suomi pelastuu vain tuhon kautta”. Yliopistokentällämme näkyy tällä hetkellä tämä tuho.

Pelastajaa ei ole näköpiirissä.

Ville Saarikoski

filosofian tohtori, tekniikan lisensiaatti,

liiketalouden yliopettaja, Laurea-ammattikorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat