Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijoiden lukuvuosimaksut tarkasti harkittuja

Helsingin yliopiston koulutusohjelmien hinnoittelu perustuu tutkimustietoon ja huolelliseen analyysiin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Roy Sandberg kritisoi (HS Mielipide 3.2.) lukuvuosimaksuja, joita on kaavailtu Helsingin yliopistoon EU:n ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

Helsingin yliopiston koulutusohjelmien hinnoittelu perustuu tutkimustietoon ja huolelliseen analyysiin. Päätöksen taustalla on mittava aineisto maksujen määrittelyyn vaikuttavista seikoista, kuten kansainvälisestä maineesta, ohjelmakirjosta, elinkustannusten tasosta, kansainvälisen koulutuskysynnän realiteeteista sekä korkeakoulujen kilpailutilanteesta. Saman aineiston pohjalta yliopisto kehittää apurahaohjelman, jolla houkutellaan lahjakkaita opiskelijoita.

Korkeakoulututkinnon todelliset kustannukset ylittävät monissa tapauksissa selvästi Helsingin yliopiston kaavaileman maksutason. Alihinnoittelemalla tutkinnot yliopisto antaisi virheellisen kuvan panostuksista, joita laadukkaan opetuksen järjestäminen edellyttää.

Kalliimpi lukuvuosimaksu antaa myös mahdollisuuden jakaa suurempia apurahoja ja useammalle opiskelijalle. Lisäksi maksuja käytetään tutkinto-ohjelmien markkinointiin ja opiskelijoiden asumispalveluiden kehittämiseen.

Suomalaiset korkeakoulut ovat haasteen edessä määrittäessään lukuvuosimaksujen tasoa ja asemoidessaan itseään kansainvälisessä koulutuskentässä. Naapurimaidemme kokemukset vahvistavat tätä. Ilman merkittävää ohjelmien ja oheispalveluiden kehittämistä kansainvälistyminen ei etene.

Helsingin yliopisto on käynnistänyt laajan koulutusohjelmauudistuksen, joka tukee koulutuksen kansainvälistymistä.

Sandberg on oikeassa siinä, että rahoitusleikkaukset vaikeuttavat merkittävästi tätä kehitystyötä. Helsingin yliopisto aikoo kuitenkin myös tulevaisuudessa tarjota vain korkeatasoista, kansainvälisen vertailun kestävää koulutusta, jonka turvin valmistuneet opiskelijat voivat vastata globalisoituvan maailman työmarkkinoiden haasteisiin.

Keijo Hämäläinen

vararehtori, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat