Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Symbolit tukevat identiteetin määrittelyä

Kansallisylpeys ei ole viesti rasismista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Teimme alaikäisten turvapaikanhakijoiden taidekerhotoiminnasta pro gradu -tutkielman Lapin yliopistossa vuonna 2011. Etnografisen tutkielman taustatyönä ohjasimme ja tutkimme SPR:n kautta vapaaehtoista taidekerhotoimintaa vastaanottokeskuksessa puolentoista vuoden ajan turvapaikkapäätöstä odottaville 15–17-vuotiaille nuorille.

Saimme tutkielmassamme kansallissymbolien merkityksestä uutta tietoa, jota emme löytäneet aiemmasta pohjakirjallisuudesta tai tutkimuksista. Taidekerhomme turvapaikanhakijanuoret olivat hyvin kiinnostuneita lipuista ja muista kansallissymboleista – sekä kotimaansa että Suomen. He piirsivät molempien maiden lippuja, ja Suomi-sana muotoutui kerhossamme jopa savesta, ilon ja innostuksen saattelemana. Kansallissymbolit olivat koko ajan läsnä heidän taideilmaisussaan.

Ehkä maasta toiseen pakon edessä muuttaneet ihmiset käsittelevät näin murroksessa olevaa kansallista identiteettiään.

Nämä havainnot ovat jääneet nykykeskustelussa varjoon. Jo tutkielmaa tehdessämme pohdimme, miten suomalaiset melkeinpä häpeävät kansallisidentiteettiään. Sen korostaminen vaatteissa tai koruissa tulkitaan helposti kansalliskiihkoiluksi, jos ei sitten olla vaikkapa Suomen jääkiekkopelissä.

Eikö jokaisella ole oikeus olla ylpeä kansallisuudestaan? Se ei ole viesti rasismista.

Anna Kajava

taiteen maisteri, kuvataiteen lehtori, Asikkala

Johanna Ojakorpi

taiteen maisteri, luokanopettaja, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat