Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unioni ei ole tuonut rauhaa

EU:n tuoreimmat aikaansaannokset ovat suorastaan heikentäneet rauhaa ja vakautta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Dosentti Ville Jalovaara harmitteli monien elämistä sellaisen illuusion vallassa, että Euroopassa viime vuosikymmenet vallinnut rauhantila olisi jokin itsestäänselvyys (HS Mielipide 31.1.). Hän korosti EU:n roolia rauhan luojana ja takaajana. Valitettavasti tämäkin näkemys edustaa lähinnä illuusiota.

Toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa oltiin perin juurin kyllästyneitä sotimiseen. Asiat haluttiin hoitaa rauhanomaisesti ja yhteistyön keinoin. Tämän hengen siivittämänä muodostettiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisö, joka sittemmin laajeni EU:ksi. EU ei luonut rauhantahtoa, vaan rauhantahto ja yhteistyöhalu loivat EU:n.

Politiikassa on tavallista, että hyvät asiat pyritään mielellään selittämään oman ryhmän saavutuksiksi. Niinpä intomielisimmät EU:n kannattajatkin ovat keksineet kääntää syy-seuraussuhteet päälaelleen, ja näin syntyivät mainospuheet siitä, kuinka EU on ”rauhan unioni” ja EU on ”tuonut rauhan”.

Nurinkurisinta tilanteessa on se, että EU:n tuoreimmat aikaansaannokset ovat suorastaan heikentäneet rauhaa ja vakautta. EU:n tökerösti toteutettu itälaajentuminen, epäonnistuminen talouskriisin hoidossa sekä täydellinen neuvottomuus pakolaiskriisin edessä ovat luoneet tilanteen, jossa ihmiset ja kokonaiset kansakunnat nyt kyräilevät toisiaan vihamielisemmin kuin koskaan sitten vuoden 1945.

Timo Raunio

filosofian maisteri, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat