Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiire leimasi varhaiskasvatuslain valmistelua

Varhaiskasvatuslain valmistelussa ei otettu huomioon sitä, että Suomessa on useita nuoria työkyvyttömyyseläkettä saavia tai kuntoutumassa olevia pienten lasten vanhempia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla oli hyvä ja tärkeä esimerkki subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen mahdollisista ikävistä vaikutuksista (”Viisipäiväinen hoitoviikko on poikani etu”, HS 2.2.). Kuten kirjoittaja totesi, kukaan ei toivo itselleen vakavaa sairautta, etenkään silloin, kun perheessä eletään muutoinkin vaativaa vauva- ja taaperoaikaa. Yhtä lailla ikävää olisi joutua selostamaan yksityiselämäänsä ja terveydentilaansa liittyviä arkaluontoisia asioita saadakseen lapselleen tärkeätä varhaiskasvatusta ja päivähoitoa.

Varhaiskasvatuslain valmistelussa ja käsittelyssä ei otettu huomioon sitä, että Suomessa on useita nuoria työkyvyttömyyseläkettä – myös kuntoutustuki on eläke – saavia tai kuntoutumassa olevia pienten lasten vanhempia. Sairastumiseen ja myös eläkkeelle siirtymiseen liittyy ennakoimattomuutta, jota valmistelussa ei otettu huomioon, vaikka tästä oli asiantuntijatietoa saatavilla.

Kelan tilastotietojen mukaan joulukuussa 2014 yhteensä 1 847 henkilöä sai samaan aikaan lapsilisää alle 7-vuotiaasta lapsesta ja Kelan työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutusrahaa. Luku on alakanttiin, koska se ei sisällä työeläkejärjestelmän tietoja ja lapsilisää maksetaan yleensä äidille.

Varhaiskasvatuslain valmistelua leimasivat kiire, piittaamattomuus eri asiantuntijoiden näkemyksistä ja puutteelliset vaikutusarviot.

Karoliina Koskenvuo

tutkimustiimin päällikkö, Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat