Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vainotulla on oikeus hakea turvapaikkaa

Kansainvälinen oikeus kieltää ihmisyksilön karkottamisen, palauttamisen ja luovuttamisen valtioon, jossa hän olisi uhkaisi kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vainon kohteeksi joutuneella on YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen mukaan oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa.

EU:n perusoikeuskirja edellyttää, että oikeus turvapaikkaan taataan pakolaisten oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen ja pöytäkirjan määräysten sekä Euroopan unionista ja unionin toiminnasta tehtyjen sopimusten mukaisesti.

Maassa oleskelevalle ulkomaalaiselle annetaan ulkomaalaislain mukaan turvapaikka, jos hän oleskelee kotimaansa ulkopuolella sen johdosta, että hänellä on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa siellä vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta.

Kansainvälinen oikeus kieltää ihmisyksilön karkottamisen, palauttamisen ja luovuttamisen valtioon, jossa häntä uhkaisi kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu. Ulkomaalaislakia säätäessään eduskunta on hyväksynyt edellä tarkoitetut kansainvälisen oikeuden ja EU-oikeuden määräykset.

Mikäli hakijan ilmeisenä tarkoituksena on käyttää väärin turvapaikkamenettelyä, hakemus voidaan ulkomaalaislain mukaan katsoa ilmeisen perusteettomaksi.

Kansainvälistä suojelua koskeva hakemus voidaan ratkaista nopeutetussa menettelyssä, kun hakemus katsotaan ilmeisen perusteettomaksi.

Suomeen vuonna 2015 saapuneista turvapaikanhakijoista 65 prosenttia saapui Irakista, 15 prosenttia Afganistanista, 6 prosenttia Somaliasta ja 2 prosenttia Syyriasta.

Ulkoasiainministeriön Irakia koskevan matkailutiedotteen mukaan Irak ei ole turvallinen valtio. Maassa käydään taisteluja ääriryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä. Kansainvälinen liittouma tekee ilmaiskuja Isis-äärijärjestöä vastaan. Turvallisuustason osalta mainitaan: ”Vältettävä kaikkea matkustamista.” Myöskään Afganistan, Somalia ja Syyria eivät ole turvallisia valtioita.

Vuonna 2015 maahan saapuneista turvapaikanhakijoista ainakin siis 88 prosenttia saapui valtiosta, jota ei voitu pitää turvallisena. Konfliktien ja vainon vuoksi pakenemaan joutuneita ihmisiä on maailmassa enemmän kuin koskaan aiemmin. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n arvion mukaan 60 miljoonan pakolaisen rajapyykki on ensimmäistä kertaa ylittynyt vuoden 2015 aikana.

Suuri osa maailman pakolaisista, noin 38 miljoonaa, asuu kotimaansa rajojen sisäpuolella. Kehitysmaat vastaanottavat eniten kotimaastaan paenneita pakolaisia. Väkilukuun suhteutettuna pakolaisia on eniten Libanonissa, 209 ihmistä tuhatta asukasta kohti. Lukumäärällisesti eniten pakolaisia on Turkissa, arviolta 2,2 miljoonaa vuoden 2015 lopussa.

Meidän on Olof Palmen mukaan puolustettava kansainvälistä oikeutta: ”Samoin kuin ihmisten välisessä seurustelussa on oltava säännöt, ne tulee olla myös kansakuntien välisessä kanssakäymisessä. Me emme voi hyväksyä kansainvälisellä alueella viidakon lakia, vallan lakia.”

Tapio Kuosma

tietokirjailija, oikeustieteen lisensiaatti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat