Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johtajiksi tarvitaan monenlaisia ihmisiä

Miehisissä yrityskulttuureissa naisten potentiaalia ei välttämättä tunnisteta tai tunnusteta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Päätoimittaja Päivi Anttikoski tarttui tärkeään aiheeseen kolumnissaan (HS 4.2.), jossa hän käsitteli kilttejä tyttöjä. Anttikoskea harmittaa kilttien tyttöjen tölviminen, ja hän pitää keskustelua perinteisistä sukupuolirooleista ummehtuneena.

Naisten uralla etenemiseen tai etenemättömyyteen vaikuttaa moni asia. Dialogi-hankkeen tulosten mukaan yksi este naisten etenemiselle on naisten itsekriittisyys ja rohkeuden puute. Tämä väite, kuten muutkin hankkeen tulokset, pohjautuvat kymmeniin haastatteluihin ja työpajoihin sekä kyselytutkimukseen, johon vastasi yli 1 400 naista.

Hankkeen aikana tuli selkeästi esille, että myös lasikattoja on yhä edelleen olemassa. Lasikattoja ylläpitävät tiedostamattomat ennakkoluulot ja yrityskulttuurit, jotka eivät tue monimuotoisuutta.

Tiedostamattomat ennakkoluulot ohjaavat suosimaan esimerkiksi johtajavalinnoissa miehiä, koska käsityksemme johtajuudesta on miehinen. Miehisissä yrityskulttuureissa naisten potentiaalia ei välttämättä tunnisteta tai tunnusteta.

Työpaikat eivät ole muusta yhteiskunnasta erillisiä saarekkeita. Kulttuuriset käsitykset ja tiedostamattomat ennakkoluulot ovat historiallisesti ja sosiaalisesti rakentuneita konstruktioita, jotka muuttuvat verrattain hitaasti.

Nostamalla esille työelämässä vallitsevia epäkohtia – niitäkin, joita emme haluaisi tunnustaa olevan enää olemassa – voimme pyrkiä näitä epäkohtia muuttamaan.

Myös keskustelu naisten kiltteydestä, tarvittavasta ”veemäisyydestä” sekä hyvän johtajuuden kriteereistä on tärkeää.

Useat tutkimukset osoittavat, että miehiä arvioidaan erilaisin kriteerein kuin naisia. Aalto-yliopiston professori Janne Tienari puhuu naisjohtajien kohtaamasta tuplastandardista: naisen pitää olla samaan aikaan sekä maskuliininen, jotta hän vastaa käsityksiin johtajuudesta, että feminiininen, jotta hän vastaa käsitykseen naisesta.

Me uskomme, että johtopaikoilla tarvitaan sekä näkemyksellisiä, vahvatahtoisia ja vaativia naisia ja miehiä (joskus tulkittu veemäisinä) että ystävällisiä, oikeudenmukaisia ja muita huomioivia naisia ja miehiä (joskus tulkittu kilteiksi). Ennen kaikkea tarvitsemme monenlaisia johtajia, niin miehiä kuin naisia kuin myös heitä, jotka tulevat perinteisen muotin ulkopuolelta ja uskaltavat kyseenalaistaa.

Maria Vesanen

Sari Tomperi

Dialogi-hanke 2015: Naiset johtajiksi – huipulla on vielä tilaa! Viestintätoimisto Ellun Kanat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat