Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiä on rakennettu viheralueiden kustannuksella

Saksassa jokainen rakennettava hehtaari luontoympäristöä tulee kompensoida ennallistamalla ja suojelemalla vastaava määrä luontoa toisaalla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaupunkisuunnitteluarkkitehdit, viranomaiset ja heitä ohjaavat luottamusmiehet perustelevat Helsingin viheralueiden rakentamista toistuvasti väittämällä, että näin säästyy luontoa muualla.

Esimerkiksi Koti-osiossa (HS 31.1.) siteerattiin arkkitehti Pekka Littowia: ”Kun rakennetaan tiiviisti, kaupungin reuna-alueilla luontoa säästyy enemmän kuin yksittäisissä puistoissa.”

Näissä keskusteluissa ei ole koskaan mainittu yhtään tieteellistä viitettä edellä siteeratun väittämän tueksi. Suomen ympäristökeskuksen tilastoista voidaan helposti todeta, että rakennettu pinta-ala on kasvanut koko Uudellamaalla 30 viime vuoden aikana liki kaksi kertaa nopeammin kuin väestömäärä samalla alueella.

Helsinkiä on ”tiivistetty” koko tämän ajan, ja samalla on siis kuitenkin rakennettu valtavasti kaikkialla muuallakin luontoalueiden kustannuksella.

Mitään käännettä viheralueiden peittämisessä infrastruktuurin ja asuntojen alle ei ole odotettavissa. Helsinkiä ”tiivistämällä” mikään laki ei suojele yhtään hehtaaria Helsingin ulkopuolella.

Kompensaatiovelvoitteita ei ole, toisin kuin monessa muussa maassa. Saksassa jokainen rakennettava hehtaari luontoympäristöä tulee kompensoida ennallistamalla ja suojelemalla vastaava määrä luontoa toisaalla.

Kompensaatio on sitä kalliimpaa, mitä tärkeämmästä luontoalueesta on kyse. Näin ympäristöhaittakustannus sisällytetään luonnon turmelijan budjettiin, eikä sitä jätetä epäsuorasti veronmaksajien harteille. Kompensaatiot ovat kalliita, mikä ohjaa rakentamista aidosti luonnon kannalta toisarvoisille alueille.

Saksan malli (käytössä vuodesta 1976) ei ole täysin aukoton, mutta se estää suomalaiseen suunnittelukulttuuriin pesiytyneen toiveajattelun.

Margus Ellermaa

biologi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat