Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoseinien massiivisuus vähentää lämmitystarvetta

Rakentamismääräyksissä energiatehokkuuden pullonkaulana on lämpöhäviön tasauslaskelma.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ympäristöministeriön ylijohtaja Helena Säteri ja rakennusneuvos Teppo Lehtinen antoivat ymmärtää (HS Mielipide 29.1.), että uusien talojen energialaskelmissa saa ottaa huomioon rakenteiden lämmönvaraavuuden.

Rakennuksen E-lukua eli vuotuista ostoenergiantarvetta laskettaessa näin osin onkin, mutta rakennusluvan saamisessa siitä ei ole hyötyä. Rakentamismääräyksissä energiatehokkuuden pullonkaulana on nimittäin lämpöhäviön tasauslaskelma, jossa lämmönvaraavuutta ei huomioida mitenkään. Jos suunniteltu rakennus ei läpäise laskelmaa, rakennuslupaa ei myönnetä.

Lämpöhäviön tasauslaskelmassa rakenteiden energiatehokkuutta tarkastellaan yksinomaan U-arvojen eli lämmönläpäisykertoimien avulla. U-arvo kertoo, kuinka paljon laboratorio-oloissa lämpötehoa karkaa rakenteen läpi neliömetriä kohden, kun lämpötilaeroa rakenteen eri puolilla on yksi aste. U-arvot kuvaavatkin hyvin kevyiden villaeristeisten rakenteiden energiataloudellisuutta.

Massiivirakenteiden, kuten yksiaineisen punatiili- tai hirsiseinän, energiataloudellisuuden arviointiin U-arvot sen sijaan sopivat huonosti. Koska U-arvossa ei huomioida lainkaan auringon säteilystä tulevaa lämpöä eikä rakennusmateriaalin kykyä varastoida sitä, U-arvo antaa massiivirakenteiden energiataloudellisuudesta huonon kuvan. Todellisuudessa ulkoseinien massiivisuus vähentää olennaisesti rakennuksen lämmitysenergian tarvetta.

Juulia Mikkola

arkkitehti SAFA, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat