Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairas äitimme ei saa tarvitsemaansa hoitopaikkaa

Äidillämme on todettu Alzheimerin tauti, eikä hänellä ole enää omaa tahtoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Äitimme, 90-vuotiaan sotaveteraanin elämä on ollut viimeisimmät viisi vuotta sairaala- ja kuntoutuslaitoskierrettä. Hän asuu yksin Helsingissä. Kotihoito käy kaksi kertaa päivässä, me tyttäret käymme illalla.

Äitimme on toimitettu monta kertaa sairaalaan ambulanssilla, sieltä kuntoutukseen ja sieltä taas kotiin. Tämä kierre näyttää jatkuvan. Kotihoito ei pysty takaamaan äitimme turvallisuutta. Kunnon heikkeneminen tapahtuu niin nopeasti, ettei kotihoitokaan ehdi siihen reagoida.

Kotihoito anoi äidillemme ympärivuorokautista hoivapaikkaa. Anomukseen saatiin kielteinen päätös sillä perusteella, että äitimme haluaa asua kotona.

Äidillämme on todettu Alzheimerin tauti, eikä hänellä ole enää omaa tahtoa. Sairaalassa ollessaan hän haluaa olla sairaalassa. Kotona ollessaan hän vastaa, että täällä on hyvä olla, mutta kyselee, mikä paikka tämä on, olenko täällä yksin.

Hän ei osaa lämmittää ruokaa eikä keittää kahvia, ei osaa peseytyä itsenäisesti, ei soittaa puhelimella eikä painaa turvarannekkeen hätänappia. Hänen muistinsa on olematon. Hän ei muista, onko hän syönyt tai juonut.

Helsingin kaupungin byrokratiaa kuvaa hyvin päätöksentekoprosessi. Äitimme hoivapaikan hakemiseen osallistuivat kotihoidon lääkäri, sairaanhoitaja, ohjaaja ja sosiaalityöntekijä – koko kotihoitotiimi. Kielteisen ratkaisun hoivakotiin pääsystä teki äitiämme näkemättä työpari, jonka muodostivat apulaisylilääkäri ja arviointikonsultti. Päätöksen puolestaan teki työparin ratkaisun perusteella sosiaaliohjaaja.

Päätöksen jälkeen me omaiset teimme oikaisuvaatimuksen, jota tullaan käsittelemään eri paikassa kuin aikaisempia ratkaisuja.

Kotona asumista perustellaan sillä, että se on halvempaa kuin laitospaikka. Onko aina näin? Äitimme tapauksessa sairaalakulut ja anomuksen käsittelyn byrokratia ovat kuluttaneet kosolti yhteiskunnan varoja.

Eikö äitimme ansaitse turvaa ja hoivaa elämänsä viimeisiksi päiviksi, kuukausiksi, vuosiksi?

Kolme tytärtä

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat