Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkustajaliikenteen avaaminen kilpailulle on valmisteltava hyvin

Rautatie ei pärjää tulevaisuudessa uudistumatta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistelussa oleva rautatiematkustajaliikenteen avaaminen kilpailulle on tehtävä huolellisesti ja matkustajan etu edellä. Vaarana on, että tärkeä uudistus tehdään hosumalla. Tällöin julkinen monopoli vain vaihdetaan yksityiseen monopoliin, ja kilpailun hyödyt jäävät saamatta.

Markkinoille pääsy on toteutettava niin sanotun vapaan pääsyn mallilla tiukoin laatuvaatimuksin ja siten, että viranomainen tarvittaessa antaa suuntaviivat tarjonnalle ja palvelutasolle muttei kahlitse kehitystä eikä aiheuta tarpeettomia kustannuksia.

Liikennöintioikeuksista ei saa periä maksuja, sillä se suosii suuria yhtiöitä. Terveempi tapa saada valtiolle tuloja olisi korottaa alihinnoiteltuja ratamaksuja vastaamaan kustannuksia.

Jotta kilpailu säilyisi, mitään reittiä tai rataosaa ei saa antaa vain yhdelle liikennöitsijälle. Ratakapasiteetti on jaettava hiljaisillakin reiteillä ostoliikenteessä vähintään kahden ja vilkkailla, markkinaehtoisilla reiteillä kolmen tai useamman vuorotellen ajavan liikennöitsijän kesken. Näin asiakkaan valinnanvapaus on todellinen, ja epäkelvoksi osoittautunut liikennöitsijä on helpompi korvata paremmalla.

Tässä mallissa hintojen on oltava säänneltyjä, jotta taloudellisesti vahvempi toimija ei tappaisi kilpailua saalistushinnoittelulla. Maksimihinnan pitää olla nykyistä halvempi, eikä matkoja saa myydä alle tuotantokustannusten.

Liikennöintioikeus on helpointa kytkeä rataverkon käyttösopimukseen, ja se on voimassa vain yhden aikataulukauden eli 12 kuukautta kerrallaan.

Muutostilanteissa viranomaisen on sovitettava hakemukset ja valvottava, ettei mikään yritys saa määräävää markkina-asemaa. Mahdolliset yksityiset kalustoinvestoinnit on huomioitava. Niin ikään uusille innovatiivisille palveluille, toimintatavoille ja reittiyhdistelmille on annettava etusija.

Palvelutason puutteille ja muille kuin yrityksen itsensä havaitsemille turvallisuuspuutteille on luotava virhepistejärjestelmä. Valvonnan ja sanktioiden tulee olla tuntuvia. Muutoin yritykset eivät ota vaatimuksia tosissaan.

Kannattavaa liikennettä ei saa kuormittaa velvoiteliikenteellä. Tappiolliset reitit, joiden liikennettä valtio ei kilpailutettunakaan halua maksaa, on lakkautettava ja palvelu siirrettävä busseille. Jos on maksuhalukkuutta, on myös mahdollisuus lisätä tarjontaa, sillä bussivuoron hinta on murto-osa junavuoron hinnasta.

Rautatie ei liikennemuotona pärjää tulevaisuudessa robottiautojen paineessa vanhaa toistamalla ja uudistumatta. Siksi nyt käsillä oleva muutos on äärimmäisen tärkeä yritys saada rautatieliikenne kasvamaan. Tätä tilaisuutta ei saa hukata.

Hanno Jussila

Kerava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat