Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ero on yksi elämän kovimmista paikoista

On tärkeää, että koko perhe saa tukea ja apua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Äkillisesti hylätty kirjoitti (HS Mielipide 4.2.) tunteista, jotka nousivat esiin sillä hetkellä, kun hän joutui äkillisesti puolisonsa hylkäämäksi. Eroilmoitus tuli hänelle puun takaa, hätä ja tuska olivat suurta.

Kirjoittaja kuvasi, kuinka sokkivaiheessa oli vaikea löytää apua, vaikka nyt jälkikäteen hän näkeekin sitä olleen tarjolla. Hän pohti, kuinka äkilliseen erokriisiin joutunut voisi paremmin auttaa itseään.

Suomessa noin 13 000 avioliittoa päättyy vuosittain eroon. Ensimmäinen avioliitto päättyy eroon 39 prosentin todennäköisyydellä. Tiedetään, että jättäjä pohtii lähtöään keskimäärin kaksi vuotta ennen eroa. Kevyesti avioliitosta ei lähdetä. Jättäjän ja jätetyn tunneprosessi on erilainen, mutta siinä on yllättävän paljon myös yhteistä – tunteet tulevat käsittelyyn vain eri aikaan.

Koska ero koskettaa vuosittain myös noin 30 000 lasta tai nuorta, on tärkeää, että koko perhe saa tukea ja apua.

Eronnut kokee monenlaisia vaikeita tunteita. Surua, vihaa, nöyryytystä, syyllisyyttä ja häpeää. Tärkeää on, ettei jää yksin vaikeaan elämäntilanteeseen, vaan hakee apua.

Kaikilla ei ole varaa maksaa ammattiauttajille, mutta onneksi Suomessa on olemassa myös useita ilmaisia tai edullisia tapoja auttaa itseään. Erittäin tehokasta apua tarjoaa vertaistuki, jota on tarjolla esimerkiksi erilaisten järjestöjen tuottamien palvelujen kautta.

Pääkaupunkiseudulla tukea on tarjolla muun muassa Pienperheyhdistyksessä, valtakunnallisella tasolla Yhden vanhemman perheiden liitossa, Ensi- ja turvakotien Neuvokeskuksen tuottamissa infoissa ja Kirkon perheneuvonnassa.

Lisäksi monella paikkakunnalla järjestetään eroseminaareja, joissa on mahdollisuus yhdentoista viikon aikana reflektoida ammattilaisen vetämissä vertaistuellisissa ryhmissä tunteitaan, päättynyttä parisuhdettaan ja elämäänsä.

Sen lisäksi, että vertaistuki vahvistaa, ryhmästä saa työkaluja eron käsittelyyn – ja uusia ystäviä. Myös lapsille on tarjolla omia ryhmiä.

Vaikka ero on yksi kovimmista paikoista elämässä, kaikki eivät tarvitse siihen terapiaa tai lääkkeitä. Usein ystävän tai vertaisen myötätunto ja aito läsnäolo riittää. Onneksi nykyisin moni ammattilainen osaa ohjata erokriisiä läpikäyvää hakeutumaan eroryhmiin ja hoitavan vertaistuen pariin.

Marika Rosenborg

eroasiantuntija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat