Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laitoksista kotiutuvien kehitysvammaisten koulutus on järjestämättä

Valmentavaan ja kuntouttavaan koulutukseen otetaan vain alle 25-vuotiaita, peruskoulun käyneitä vammaisia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vaikeavammaiset aikuiset, jotka ovat päässeet muuttamaan pois kehitysvammalaitoksista, ovat vailla riittävää koulutusta ja kuntoutusta.

Mielipidesivulla (HS 18.1. ja 27.1.) on keskusteltu kehitysvammaisten perusopetuksen taantumisesta. Laitoksista kotiutuneiden valmentava ja aikuiskoulutus ei ole vain taantunut – se on täysin järjestämättä.

Ammatillisten erityisoppilaitosten ottaman kannan mukaan valmentavaan ja kuntouttavaan koulutukseen otetaan vain alle 25-vuotiaita, peruskoulun käyneitä vammaisia.

Hallitus päätti vuodenvaihteessa jatkaa strategista linjaustaan vuodelta 2012 kehitysvammaisten henkilöiden yksilöllisen asumisen ja palvelujen turvaamisesta. Kehitysvammahuollon rakennemuutosta jatketaan siten, että vuonna 2020 kukaan ei enää asu laitoksessa.

Kuka kantaa vastuun näiden laitoksista ”vapauteen” päässeiden kehitysvammaisten kuntoutuksesta ja koulutuksesta? Monetkaan heistä eivät voi hakea ammatillisiin opintoihin suoraan, koska välttämättä perusopetustakaan – puhumattakaan kuntouttavasta ja itsenäiseen elämään valmentavasta koulutuksesta – ei ole käyty.

Vankilasta vapautuneiden kotouttaminen yhteiskuntaan osataan järjestää. Kehitysvammalaitoksista pois muuttaneiden ja muuttavien määrät ovat paljon pienemmät kuin vankien, noin parintuhannen luokkaa, ja kustannukset palautuvat nopeasti yhteiskuntaan kotiutuvien omatoimisuuden sekä toiminta- ja työkyvyn lisääntymisen kautta.

Myös muille kehitysvammaisille pitäisi järjestää aikuis- ja täydennyskoulutusta, jotta yhteiskunta- ja työelämätaidot säilyisivät ja kehittyisivät.

Reetta Angelvo

laitoksesta kotiutuneen 37-vuotiaan vammaisen

edunvalvoja ja sisar, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat