Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaisista opiskelijoista kannattaa pitää kiinni

Tutkintonsa suorittaneiden ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen maksaisi takaisin heihin kohdistettuja mittavia investointeja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Bruce Oreck tarttui ulkomaalaisten opiskelijoiden työllistymistä koskevassa kirjoituksessaan (HS Vieraskynä 3.2.) tärkeään aiheeseen: on olennaista huolehtia siitä, että suomalaisen korkeakoulutuksen saaneet ulkomaalaiset jäävät Suomeen töihin valmistuttuaan.

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO on tarkastellut ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden tilannetta useammassakin selvityksessä, jotka perustuvat muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Tilastokeskuksen keräämiin tilastoihin. Suomalaisissa korkeakouluissa opiskelee yli 20 000 ulkomaalaista opiskelijaa, joista valmistuu muutama tuhat vuosittain.

Valmistuneista hieman alle puolet on Suomessa töissä vuosi valmistumisensa jälkeen. Tilastot eivät kerro, vastaako työllistyneiden työ suoritettuja opintoja. Vielä ei myöskään tiedetä sitä, mitä Suomessa opiskelleille tapahtuu ensimmäisen vuoden jälkeen – kuinka moni jää töihin pidemmäksi aikaa, kuinka moni palaa ulkomaille. Tähän saadaan lisävalaistusta CIMO:n tekeillä olevasta selvityksestä, jossa asiaa katsotaan pidemmällä aikavälillä.

Oreckin mukaan valmistuneet lähtevät Suomesta joko töiden perässä tai siksi, että oleskelulupaa on vaikea saada. Tämän tilanteen korjaamiseksi tarvitaan määrätietoista yhteistyötä työ- ja elinkeinoelämän, korkeakoulujen ja monien muidenkin toimijoiden välillä.

Koulutuksessa tarvitaan myös suomen kielen opetusta, sillä kielitaito on muun osaamisen ohella keskeinen avain työmarkkinoille. Oleskelulupakäytäntöjä on jo helpotettu siten, että Suomessa opiskellut ulkomaalainen saa jäädä etsimään töitä vuodeksi valmistumisensa jälkeen. Vielä varmempi tapa integroida heitä suomalaiseen työelämään olisi tarjota pysyvä oleskelulupa.

Oreck on oikeassa siinä, että täällä tutkintonsa suorittaneiden ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen maksaisi takaisin heihin kohdistettuja mittavia investointeja: työskentely ja maksetut verot kääntävät kustannukset ajan myötä tuloiksi.

Suomessa opiskelevat ulkomaalaiset eivät ole pelkkä menoerä opiskelujenkaan aikana, sillä heidän kulutukseen käyttämänsä rahat hyödyttävät taloutta. CIMO:n ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin selvityksessä arvioitiin, että parhaimmillaan ulkomaalaisten opiskeluajalta yhteiskunnalle koituvat kustannukset ja hyödyt menevät likimain tasan.

Oreck harmittelee sitä, etteivät osaajien ja yritysten tarpeet kohtaa ja etteivät yritykset tiedä, mistä ulkomaalaisia osaajia voisi löytää. CIMO on käynnistämässä toista selvityshanketta, jonka tulokset saattavat helpottaa tätä asiaa. Selvityksessä kartoitetaan, miten pk-yrityksissä hyödynnetään Suomeen tulevien harjoittelijoiden tai täällä opiskelevien ja valmistuneiden ulkomaalaisten osaamista. Tarkoituksemme on myös tukea yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä.

Samu Seitsalo

johtaja, Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat